Ελλάδα|29.10.2018 17:48

Η απολογία των αστυνομικών που εμπλέκονται στη διακίνηση μεταναστών

Βασίλης Ιγνατιάδης

Τα 29 κινητά τηλέφωνα ήταν για να ...παίζουν τα παιδιά τους, τα 21 βιβλιάρια καταθέσεων ήταν άδεια, ενώ τα χρήματα που εισπράχθηκαν δεν ήταν αμοιβή για τη μεταφορά των “σακιών” (σ.σ. των μεταναστών), αλλά... δανεικά.

Οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση που προωθούσε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, απολογήθηκαν επί τρεις ώρες ενώπιον του ανακριτή Αλεξανδρούπολης. Ο ένας αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στο κύκλωμα, ενώ ο δεύτερος αποδέχτηκε μια περιορισμένη συμμετοχή. Και οι δύο, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και αναμένεται να μεταφερθούν στις Φυλακές Γρεβενών.

Ο πρώτος αστυνομικός, που αρνείται την εμπλοκή του, επικαλέστηκε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίμαχου διαστήματος που δρούσε το κύκλωμα (από την 1η Ιουνίου ως την 1η Σεπτεμβρίου) δεν υπηρετούσε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου, όπου είναι η οργανική του θέση, αλλά ήταν αποσπασμένος στον μεθοριακό σταθμό των Καστανεών, στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.
Ο δεύτερος αποδέχτηκε κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, υποστηρίζοντας πως είχε μια μικρή συμμετοχή στη διευκόλυνση των μελών του κυκλώματος, χωρίς να συμμετέχει σε αυτές.

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων που κατάσχεσαν οι “αδιάφθοροι” της ΕΛ.ΑΣ. (συνολικά 29 βρέθηκαν στην κατοχή των τριών συλληφθέντων), οι αστυνομικοί υποστήριξαν πως ήταν στο σύνολό τους παλιά, χωρίς κάρτες SIM, και πως τα είχαν για να παίζουν τα παιδιά τους. Για τα 21 βιβλιάρια καταθέσεων είπαν πως δεν αφορούν ισάριθμους λογαριασμούς, αλλά κάποια απ΄ αυτά είναι τα παλιά βιβλιάρια των ίδιων λογαριασμών. Επίσης, ότι εμφανίζουν συνολικές καταθέσεις της τάξης των 2.000 ευρώ.

Για το ποσό των 1.000 ευρώ που εμφανίζεται στη δικογραφία πως εισέπραξε ο ένας αστυνομικός από τον τρίτο συλληφέντα, έναν 49χρονο αγρότη, υποστήριξαν πως δεν αφορούσε αμοιβή για τη μεταφορά μεταναστών, αλλά του τα έδωσε δανεικά.

Ο αγρότης αναμένεται να απολογηθεί σήμερα, Δευτέρα.

Ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό στην Εγνατία

Στο μεταξύ, αμείωτο συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό αστυνομίας και διακινητών κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Σε τρεις περιπτώσεις στους νομούς Ροδόπης και Καβάλας, συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές που μετέφεραν συνολικά 25 μετανάστες από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο πρώτοι, 20 ετών, συνελήφθησαν στο τμήμα μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής. Είχαν “φορτώσει” 8 ανθρώπους σε ΙΧ αυτοκίνητο, ορισμένους εξ αυτών και στο πορτ μπαγκάζ, χωρίς μάλιστα ο οδηγός να έχει δίπλωμα οδήγησης.

Λίγες ώρες αργότερα, σε κοντινή απόσταση, ο 18χρονος οδηγός ενός βαν με 10 διακινούμενους μετανάστες δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και λίγα χιλιόμετρα μακριά ο νεαρός με τον συνοδηγό συνεργό του σταμάτησαν το βαν και άρχισαν να τρέχουν στα χωράφια. Ο 18χρονος συνελήφθη, ο άγνωστος συνεργός του διέφυγε και αναζητείται.

Το βράδυ στο τμήμα μεταξύ Καβάλας – Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκε ένα άλλο βαν, που είχε ως προκάλυψη δήθεν επαγγελματικό λογότυπο. Στην καρότσα του οι αστυνομικοί δεν βρήκαν εμπορεύματα, αλλά 7 μετανάστες, που ήταν κρυμμένοι σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη.

Αύξηση ροών και στα νησιά

Περισσότερες από 200 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκαν στο τριήμερο από το πρωί της Παρασκεής ως χθες το πρωί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι 120 εξ αυτών αποβιβάστηκαν στη Σάμο, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με συνθήκες “ασφυξίας”. Στο νησί βρίσκονται σχεδόν 6.000 αιτούντες άσυλο, από τους οποίους πάνω από 5.600 διαμένουν μέσα και γύρω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, που έχει δυναμικότητα φιλοξενίας μόλις 648 ανθρώπων.

Τις πρώτες πρωινές ώρες περιπολικό του Λιμενικού εντόπισε και συνέλεξε 69 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του νησιού. Άλλοι 51 είχαν εντοπιστεί την προηγούμενη μέρα από το πλήρωμα σκάφους της FRONTEX στη θαλάσσια περιοχή “Κοκκάρι”.

Στη Λέσβο, σε δύο επιχειρήσεις του Λιμενικού ανοιχτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης και στη Μήθυμνα στα βόριεα του νησιού, διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στα αντίστοιχα λιμάνια 53 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη Χίο, την ίδια ώρα, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι δύο Τούρκοι διακινητές που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για την “ελίτ” μεταφορά στο νησί μιας νεαρής μετανάστριας, με πολυτελές σκάφος, αξίας 600.000 ευρώ.

αστυνομικοίκύκλωμα