Ελλάδα|10.05.2021 16:15

Η μουσική και οι χοροί του Πόντου σε ντοκιμαντέρ

Newsroom

Η μουσική και ο χορός είναι δύο στοιχεία κάθε πολιτισμού που μας ενώνουν με τις ρίζες μας. Η μουσική φέρνει πάντα αναμνήσεις ενώ ο χορός είναι μία δραστηριότητα που ενώνει τις κοινότητες και τους ανθρώπους μαζί. Η μουσική και οι χοροί του Πόντου είναι ξακουστοί και δημοφιλείς έως και σήμερα. Αυτούς θέλει να μας παρουσιάσει το έκτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ οκτώ επεισοδίων του «Φάρου Ιστορίας, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το «Φάρο» Ποντίων Πατρών και προβάλλονται στο Ioanian Channel.

Βασικό στοιχεία των ποντιακών χορών, όπως αναφέρει το pontosnews, είναι ότι όλοι χορεύουν ισότιμα σε κύκλο χωρίς να υπάρχει πρωτοχορευτής που ξεχωρίζει. Από αυτό και μόνο φαίνονται οι ισχυροί δεσμοί της κοινότητας των Ποντίων, αλλά και ότι το σύνολο ήταν σημαντικότερο από το άτομο. Οι ποντιακοί χοροί είναι πολλοί με πιο γνωστούς το κότσαρι, το διπάτ’ και το πιτσάκ. Από τους χορούς μπορούμε να καταλάβουμε τις επιδράσεις που έχει δεχτεί κάθε περιοχή, αν έχει δεχτεί επίδραση από άλλες περιοχές του Πόντου ή και από άλλους λαούς, όπως οι Αρμένιοι ή οι Τούρκοι.

Με το ξεριζωμό ανακόπηκε η συνεχής εξέλιξη των χορών που βλέπαμε στην ιστορία των Ποντίων έως τότε, αλλά παρέμειναν οι συνδετικοί κρίκοι που ένωναν του Ποντίους ανά την υφήλιο. Όσον αφορά την μουσική, βασικό στοιχείο όλων των ποντιακών τραγουδιών είναι η ποντιακή διάλεκτος, η οποίο μένει έως και σήμερα να κρατάει ζωντανή την ντοπιολαλιά του Πόντου. Βασικό όργανο της ποντιακής μουσικής είναι η λύρα.

Κλείνοντας στο ντοκιμαντέρ αναφέρεται ότι ποντιακό είναι ό,τι δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου. Καθώς οι κοινωνίες τότε ήταν κλειστές, τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού τους ήταν εύκολο να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Στη σημερινή εποχή αυτό είναι πιο δύσκολο, αλλά όπως φαίνεται η ποντιακή μουσική και χοροί, έχουν καταφέρει να επιζήσουν και να ενώνουν Ποντίους, αλλά και μη έως σήμερα.

Δείτε εδώ το έκτο επεισόδιο της σειράς:

Πηγή: pontosnews.gr

χορόςΠόντοςΠόντιοι