Ελλάδα|14.05.2021 18:53

Koρονοϊός - Παπαευαγγέλου: Τοπική έξαρση κρουσμάτων λόγω του Πάσχα

Newsroom

Εξαρση κρουσμάτων κορονοϊού σε τοπικό επίπεδο καταγράφουν οι επιστήμονες, κατά την γνώμη των οποίων για το γεγονός ευθύνεται η κινητικότητα του Πάσχα. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι τα νέα κρούσματα είναι νέοι ηλικιακά άνθρωποι οι οποίοι όπως φαίνεται πήγαν τις ημέρες του Πάσχα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Οπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού το απόγευμα της Παρασκευής, σε πολλές περιφερειακές ενότητες υπάρχει έξαρση κρουσμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε τη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αιτωλοακαρνανία, ενώ έξαρση κρουσμάτων παρουσιάζουν και τα εξής νησιά: Η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

Διαβάστε επίσης: Χαρδαλιάς: Προσοχή σε 10 περιοχές - Εκκληση για τήρηση των μέτρων μετά την άρση του lockdown

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, πολλές περιοχές που σήμερα παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων πριν το Πάσχα εμφάνιζαν μονοψήφια νούμερα σε νέα περιστατικά.

Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός πως τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους και συνεπώς δεν νοσούν βαριά και δεν επιβαρύνεται το ΕΣΥ με νοσηλείες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι νέες λοιμώξεις αφορούν στις περιοχές αυτές σε άτομα από 20 έως 36 ετών, γι' αυτό και η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων αφορά στα 40 έτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης πως πτωτική πορεία εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, ενώ ο δείκτης Rt είναι στο 0,83.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: 1.077 κρούσματα σε Αττική, 215 σε Θεσσαλονίκη - Η κατανομή

κρούσματαΠάσχαΒάνα ΠαπαευαγγέλουΚορονοϊός