Ελλάδα|15.01.2019 07:27

Ξεκαθάρισµα λογαριασµών: Ένας τον κρατούσε κι ένας τον έσφαζε με μίσος

Newsroom

Ενας από τους πιο σκληρούς ποινικούς των ελληνικών φυλακών και φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φέρεται να είναι ο εµπνευστής και εκτελεστής της χθεσινής άγριας δολοφονίας του Αλβανού κρατουµένου, Αρµπέρ Μπάκο, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο 34χρονος φερόµενος ως δράστης περίµενε να γίνει η µεταγωγή του Μπάκο, ο οποίος φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του γνωστού δικηγόρου, από τις φυλακές ∆οµοκού στον Κορυδαλλό, µε αφορµή τη δίκη για τη δολοφονία του Μ. Ζαφειρόπουλου (σ.σ.: αρχίζει την Τετάρτη), για να του επιτεθεί µε αυτοσχέδιο µαχαίρι, µε το οποίο τον τραυµάτισε θανάσιµα στον λαιµό. Συνεργός του φέρεται να ήταν ένας Ελληνας κρατούµενος ο οποίος είχε προφυλακιστεί για ληστείες σε ξενοδοχεία.

Σύµφωνα µε πηγές της Αστυνοµίας, ο Ελληνας κρατούσε τον Μπάκο και ο 34χρονος, επίσης αλβανικής καταγωγής, τον µαχαίρωνε µε µίσος.

Ενα σκηνικό τρόµου περιγράφουν στο «Εθνος» υπάλληλοι της φυλακής, µε τον Μπάκο να φθάνει µέχρι την πόρτα της Ε’ Πτέρυγας όπου κρατείτο γεµάτος αίµατα και πίσω του ένα «λεφούσι» κρατουµένων, κάποιοι εκ των οποίων συνέχιζαν να τον µαχαιρώνουν.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που επενέβησαν δεν κατάφεραν να κάνουν πολλά, αφού σάστισαν στη θέα του θύµατος. Τον µετέφεραν µέσω της υπόγειας σήραγγας στο νοσοκοµείο, αλλά ήταν ήδη νεκρός.

Θύτης και θύµα είχαν συνεργαστεί στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου µέσα στο γραφείο του στα Εξάρχεια. Ο Μπάκο, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, ήταν αυτός που µαζί µε άλλον κρατούµενο των φυλακών Κορυδαλλού έδωσαν εντολή στον 34χρονο και σε έναν ακόµα Αλβανό να εκφοβίσουν τον Ζαφειρόπουλο. Αντ’ αυτού, ωστόσο, οι φυσικοί αυτουργοί τον δολοφόνησαν.

Μήνυµα

Ο Μπάκο σχεδίασε την επίθεση σε βάρος του Μ. Ζαφειρόπουλου για να στείλει µήνυµα στον Αριστείδη Φλώρο, τον οποίο εκπροσωπούσε νοµικά ο γνωστός δικηγόρος, θεωρώντας ότι του χρωστά χρήµατα για την απόπειρα δολοφονίας που είχε διαπράξει ο ίδιος -κατ’ εντολή του Φλώρου, όπως λέει-, µε στόχο τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη.

Ο κ. Αντωνόπουλος εκπροσωπούσε τον ΛΑΓΗΕ στη διαµάχη του µε τις εταιρείες Energa και Hellas Power, στις οποίες συµµετείχε ο Α. Φλώρος. Το ένα σενάριο που εξετάζει η Αστυνοµία είναι ο 34χρονος να δολοφόνησε χθες τον Μπάκο ύστερα από µεταξύ τους διαφωνία για το δικαστικό χειρισµό της υπόθεσης Ζαφειρόπουλου. Το δεύτερο είναι οι διαφορές τους να σχετίζονται µε την αλβανική µαφία και τον έλεγχο της νύχτας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι κάµερες που «βλέπουν» τους κοινόχρηστους χώρους και την πόρτα της Ε’ Πτέρυγας θα δώσουν πιο σαφείς απαντήσεις για τους δράστες της επίθεσης σε βάρος του Μπάκο, ο οποίος είχε µόλις µεταχθεί από τις φυλακές του ∆οµοκού. «Τον περίµεναν για να τον δολοφονήσουν» λένε άνθρωποι των φυλακών, που είδαν τον Μπάκο νεκρό, περιγράφοντας τα χτυπήµατα σε βάρος του µε σκηνές βγαλµένες από τον κινηµατογράφο.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν λάθος από την πλευρά της διοίκησης της φυλακής το γεγονός ότι έβαλαν τον Μπάκο στην Ε’ Πτέρυγα, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να τον µεταφέρουν είτε στην πτέρυγα των γυναικών, που τώρα είναι κενή, ή να κρατηθεί στη ΓΑ∆Α, όπως έχει γίνει και άλλες φορές µε άλλους επικίνδυνους κρατούµενους.

Η δολοφονία έρχεται λίγες ηµέρες µετά την απόδραση των δύο κρατουµένων από τον Κορυδαλλό, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, δείχνοντας τις αδυναµίες του σωφρονιστικού καταστήµατος στα µέτρα φύλαξης και ασφάλειας, τόσο από τεχνικής πλευράς (κάµερες, συστήµατα συναγερµού) όσο και από την πλευρά των ελλείψεων σωφροντιστικών υπαλλήλων. Για το περιστατικό διενεργείται ποινική και πειθαρχική έρευνα έπειτα από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Των Σοφίας Φασουλάκη, Αλέξανδρου Καλαφάτη

Γιώργος ΑντωνόπουλοςEnerga Hellas PowerΜιχάλης ΖαφειρόπουλοςΑρμπέρ Μπάκο