Ελλάδα|19.05.2021 16:16

Πρόεδρος Ασσυρίων: Με τιμή γινόμαστε Πόντιοι, οι Αρμένιοι άνοιξαν τον δρόμο για δικαίωση

Κώστας Ασημακόπουλος

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τη γενοκτονία των Ποντίων και ο πρόεδρος του συλλόγου των Ασσυρίων στην Ελλάδα Κυριάκο Μπατσάρα μέσω του ethnos.gr έδωσε το στίγμα της ημέρας η οποία, όπως τόνισε, έρχεται σε μία θετική συγκυρία και πολύ κοντά μετά την επίσημη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Οι Ασσύριοι μετά τιμής γίνονται όλοι Πόντιοι και τιμούν την γενοκτονία του Ελληνισμού των Ποντίων. Είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τους Ασσύριους αλλά ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι την δικαίωση που πρέπει», τόνισε ο Κυριάκος Μπατσάρας.

Η απόφαση του πλανητάρχη

Όπως είπε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ είναι ένα τεράστιο βήμα και φωτίζει τις φρικαλεότητες που προκλήθηκαν από τους Νεότουρκους σε βάρος πολλών λαών μεταξύ των οποίων των Ποντίων και των Ασσύρων: «Mέσα από τον διαρκή αγώνα θα έρθει η δικαίωση για όλους τους λαούς που υπέφεραν τα πάνδεινα. Οι Αρμένιοι μας έδειξαν το δρόμο. Κατάφεραν να πείσουν τον πλανητάρχη να αναγνωρίσει το δράμα τους. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους υπόλοιπους λαούς που εκκαθαρίστηκαν και εκτοπίστηκαν».

Σήμερα στις 18:30 στο πανποντιακό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Κυριάκος Μπατσάρας είπε πως θα δώσει δυναμικό παρόν.

6 εκατομμύρια Ασσύριοι

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μπατσάρα στην Ελλάδα ζουν περίπου 4.000 Ασσύριοι ενώ παγκοσμίως υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατομμύρια.

Η καταγωγή τους είναι από τη Μεσοποταμία στη Μέση Ανατολή και δημιούργησαν την πρώτη αυτοκρατορία στην ιστορία.

Κάποιοι Ασσύριοι αυτοπροσδιορίζονται ως Σύριοι, άλλοι ως Αραμαίοι και άλλοι ως Χαλδαίοι.

Ομιλούν μια σημιτική γλώσσα, τα νεοαραμαϊκά (η οποία διακρίνεται στις διαλέκτους των ασσυριακών, των χαλδαϊκών και των τουρόγιο). Οι σύγχρονοι Ασσύριοι είναι Σύριοι χριστιανοί που αξιώνουν καταγωγή από την Ασσυρία, ενός εκ των παλαιότερων πολιτισμών στο κόσμο, καθώς η ύπαρξη του ασσυριακού πολιτισμού χρονολογείται από το 2500 π.Χ. στην Μεσοποταμία.

Ο Κυριάκος Μπατσάρας έδωσε ραντεβού σήμερα στις 18:30 στο Σύνταγμα/ Φωτό copyright ethnos.gr

Αναζητούν ημερομηνία μνήμης

Οι φυλετικές περιοχές που αποτελούν την πατρίδα των Ασσυρίων είναι τμήματα του σημερινού βόρειου Ιράκ (πεδιάδες της Νινευής και κυβερνείο Ντοχούκ), της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Χακάρι και Τουρ Αμπντίν), του βορειοδυτικού Ιράν (Ούρμια) και πιο πρόσφατα τμήματα της νοτιοανατολικής Συρίας (κυβερνείο Αλ Χασακά). Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μπατσάρα ανοικτό παραμένει το θέμα ορισμού της ημέρας που θα τιμάται η γενοκτονία των Ασσυρίων καθώς υπάρχει κυρίως πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ των μελών που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον πλανήτη.

Η γενοκτονία των Ασσυρίων

Ο διωγμός τους προκλήθηκε από γεγονότα όπως οι σφαγές του Ντιγιάρμπακιρ, της γενοκτονίας των Ασσυρίων (παράλληλα με τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων) κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις σύμμαχες Κουρδικές φυλές, την σφαγή του Σιμελέ στο Ιράκ (1933), την Ιρανική Επανάσταση του 1979, τις αραβικές εθνικιστές μπααθιστικές πολιτικές στο Ιράκ και τη Συρία, την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε και την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της πεδιάδας της Νινευής που θεωρείται και η κοιτίδα των Ασσυρίων.

Διαβάστε επίσης: Ιβάν Σαββίδης για Ποντιακή Γενοκτονία: Αποτίουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας

Κυριάκος ΜπατσάραςΓενοκτονία ΠοντίωνΑσσύριοιΓενοκτονία των ΑρµενίωνΠόντιοι