Ελλάδα|24.05.2021 09:40

Πτήση Αθήνα - Βίλνιους: «Ελεγα θα δω τα παιδιά μου;» - Συγκλονιστική μαρτυρία Ελληνα επιβάτη

Newsroom

Την δική του μαρτυρία για όσα έζησε εντός του αεροπλάνου της Ryanair που προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση κατά την πτήση Αθήνα - Βίλνιους δίνει ένας επιβάτης που ταξίδευε με το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Οπως εξηγεί ο Νίκος Πέταλης, η σύλληψη ήταν πολύ καλά σκηνοθετημένη και όλα έγιναν χωρίς να δημιουργηθεί πανικός.

«Δεν δημιουργήθηκε κανένα επεισόδιο»

«Κάποια στιγμή λάβαμε μια ειδοποίηση από τον πιλότο πως πρέπει να προσγειωθούμε στο Μινσκ. Ηταν μια λιτή ανακοίνωση, κανείς μας δεν ανησύχησε, δείξαμε εμπιστοσύνη στον πιλότο. Δεν δημιουργήθηκε κάποιο επεισόδιο», είπε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του OPEN TV.

Διαβάστε επίσης: Θρίλερ σε πτήση Αθήνα - Βίλνιους: Αναγκαστική προσγείωση για σύλληψη μπλόγκερ

Ο κ. Πέταλης εξήγησε πως οι επιβάτες είχαν δει τα μαχητικά, αλλά δεν είχαν καταλάβει τι συμβαίνει. «Περιμέναμε στη θέση μας μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Μετά ενημερωθήκαμε για το τι είχε γίνει. Περάσαμε δύσκολα», τόνισε.

«Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία…», δήλωσε επίσης ο κ. Πέταλης στον ΣΚΑΪ. «Όταν φεύγεις από την ΕΕ για να πας στο άγνωστο φοβάσαι, λες "τι δουλειά έχουμε να πάμε εμείς εκτός ΕΕ"». 

Ο κ. Πέταλης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος (ο Προτάσεβιτς που συνελήφθη) είχε τετ α τετ με αεροσυνοδό του αεροπλάνου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα γυρίσουν μάλλον στο Μινσκ ταράχθηκε («χτύπαγε το κεφάλι του»). 

Επιβάτης: Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος

«Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον ψάξανε έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Ένας σεκιουριτάς (τον έψαξε)… Μας είχαν 3 ώρες έξω, χωρίς τουαλέτα, χωρίς να μας πουν κάτι, έψαξαν τις βαλίτσες με σκυλιά και ο συγκεκριμένος κύριος (ο δημοσιογράφος) ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί ήταν και τον πήρανε» δήλωσε. Ανέφερε δε ότι απ’ ό,τι λένε Ρώσοι οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση επίσης δεν επιβιβαστήκανε για το Βίλνιους μείνανε εκεί. 

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λες ‘’πού πάω τι κάνω θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;"’ είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε» σημείωσε ο κ. Πέταλης.

«Είχαμε επικοινωνία με τους δικούς μας. Μας ταλαιπώρησαν αρκετά. Δεν ήξερα καν ότι είναι δημοσιογράφος αλλά είδα την αντίδρασή του ότι κάτι συμβαίνει.  Από τη 1 το μεσημέρι φύγαμε 8.20». 

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη κρατικής αεροπειρατείας που σημειώθηκε έλαβε χώρα στις 23/5 και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Oπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, «η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη». Αναλυτικά αναφέρει: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Διαβάστε επίσης: Η πτήση της Ryanair αναχώρησε για Βίλνιους - Καψώνια στους επιβάτες, άφαντος ο Λευκορώσος δημοσιογράφος

αναγκαστική προσγείωσηΛευκορωσίαΛιθουανίααεροπλάνοRyanair