Ελλάδα|24.05.2021 18:35

Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με μια δόση μετά από 6 ως 12 μήνες για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Newsroom

Με μία δόση και 6 έως 12 μήνες αφότου κάποιος έχει νοσήσει από κορονοϊό μπορεί να εμβολιαστεί όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε σχετικά με το εμβολιαστικό σχήμα για τα άτομα που έχουν νοσήσει ότι αρχικά το κριτήριο ήταν ότι η επαναλοίμωξη ήταν σπάνια 3 μήνες μετά τη νόσηση. Έτσι είχε επικρατήσει ο κανόνας για 2 δόσεις μετά το τρίμηνο. Εντούτοις, νεότερες μελέτες έδειξαν ότι ή ανοσία είναι μεγαλύτερης διάρκειας ακόμα, φτάνοντας ακόμα και τους 12 μήνες μετά τη νόσηση.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνεται 1 δόση, με χαρακτήρα επαναληπτικής, μετά από 6-12 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Pfizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τέλος, τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Διαβάστε επίσης: Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια

ΚορονοϊόςεμβόλιοΜαρία Θεοδωρίδουεμβολιασμός