Ελλάδα|27.05.2021 23:38

AstraZeneca - Johnson & Johnson: Λύση στον γρίφο των θρομβώσεων; - Τα περιστατικά στη χώρα μας

Newsroom

Τον γρίφο για τις θρομβώσεις που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson and Johnson ισχυρίζονται ότι έλυσαν Γερμανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα, μία μικρή διόρθωση στα εμβόλια αδενοϊού είναι αρκετή, ώστε να βάλει τέλος στα προβλήματα των θρομβωτικών επεισοδίων. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ρολφ Μάρσαλεκ, καθηγητής Φαρμακευτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκαίτε μίλησε στο OPEN και αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Johnson & Johnson.

«Εχουμε αναλύσει τα δεδομένα αυτά στην ακίδα πρωτεΐνης του ίδιου του ιού και η δομή είναι παρόμοια με το αντιγόνο της AstraZeneca. Δεν έχουμε ελέγξει την αλληλουχία του J&J ακόμα, αλλά η τροποποίηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στα δυο εμβόλια. Είμαι σε επικοινωνία με την Johnson & Johnson. Με την AstraZeneca δεν έχω επικοινωνία», σημείωσε ο καθηγητής».

Για τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης έρευνας μίλησε ο Παθολόγος και Κλινικός Φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας. «Αν μπορεί με μια μικρή τροποποίηση της πρωτεΐνης της ακίδας να αποφύγουμε όλον αυτόν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων καταλαβαίνετε ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας», υπογράμμισε.

Δύο νέες υποθέσεις στο μικροσκόπιο των ειδικών

Άλλα δύο περιστατικά θρομβώσεων που πιθανώς να οφείλονται στον εμβολιασμό για τον κορονοϊό εξετάζουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr. Ειδικότερα το Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξετάζει δύο περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι εμβολιάσθηκαν και παρουσίασαν λίγο μετά θρομβώσεις, όπως περιέγραψαν έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Η μία περίπτωση αφορά σε 34χρονη γυναίκα από την Ηλεία που πριν από δύο εβδομάδες εμβολιάστηκε με AstraZeneca και μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το νοσοκομείο Πύργου στην εντατική του Τζανείου, με εγκεφαλική αιμορραγία.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά άνδρα 36 ετών που εμβολιάστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες με Johnson & Johnson στην Κεφαλονιά και σήμερα διακομίστηκε, με σημάδια θρόμβωσης, στο νοσοκομείο του Ρίου. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν 5 περιπτώσεις επιβεβαιωμένων παρενεργειών μεταξύ των οποίων και ένας θάνατος γυναίκας 62 ετών έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας έχουν ενημερωθεί για τις δύο νέες περιπτώσεις, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση των δεδομένων τα επόμενα 24ωρα. Να σημειωθεί ότι παρά την έντονη ανησυχία που επικρατεί για το εμβόλιο της AstraZeneca και τα περαστικά θρόμβωσης με το συγκεκριμένο σκεύασμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί, δίνοντας ωστόσο την επιλογή στις ίδιες τις γυναίκες μεταξύ 30 και 49 ετών να επιλέξουν άλλα εμβόλια εάν το επιθυμούν.

Ανταποκρίνονται στα ραντεβού όσοι έκλεισαν εμβόλιο με AstraZeneca

Σύμφωνα με το OPEN, παρόλο που μόλις την τετάρτη υπήρξε η επίσημη συσχέτιση πέντε θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κόσμος ανταποκρίνεται στα ραντεβού του.

Σημειώνεται πως από το Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τους  30 με 34 χρόνων. Εντός Ιουνίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των 18 και άνω κι αμέσως μετά σειρά θα πάρουν τα παιδιά, 12 με 15 ετών, μόλις δοθεί η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ΕΜΑ.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός – Eμβόλιο: Συναγερμός στις αρχές - Άλλα δύο περιστατικά θρομβώσεων στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ανοιξε η πλατφόρμα για υποβολή στο Taxisnet

Πειραιάς: Νεκρός εντοπίστηκε ο Γάλλος χορευτής που είχε εξαφανιστεί τον Αύγουστο

Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι υπηρεσίες με κωδικούς taxisnet μέσω gov.gr

θρομβώσειςAstraZenecaJohnson & Johnsonεμβόλια