Ελλάδα|29.05.2021 22:18

Κορονοϊός: Η Ελλάδα «σπάει» το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμένων – Στη μάχη οι 20αρηδες

Newsroom

Ορόσημο θεωρείται για την χώρα μας το Σάββατο, 29 Μαΐου, καθώς πρόκειται για την ημέρα που συμπληρώθηκαν 2 εκατομμύρια πολίτες που πλέον είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις κατά του κορονοϊού. Το γεγονός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι μία από τις προϋποθέσεις για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να αφήσει πίσω την πανδημία, που σταμάτησε τον χρόνο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μαζική συμμετοχή στην διαδικασία των ηλικιών 18 -30, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής, «γεννούν» ελπίδες για το μέλλον. 

«Ναι» στο μονοδοσικό της Johnson & Johnson από τους 20αρηδες

Ηδη τις τελευταίες ώρες, οι νέοι που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν ώστε να περάσουν ένα -όσο γίνεται- ασφαλές καλοκαίρι είναι εκατοντάδες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτά που έχουν απομείνει μέχρι αυτή την ώρα είναι ελάχιστα. Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει είναι πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κλείστηκαν 50.000 ραντεβού.

Αλλωστε, το γεγονός πως το εμβόλιο είναι μονοδοσικό θεωρείται ένα επιπλέον κίνητρο για τους εποχικά εργαζόμενους νέους στα νησιά που θέλουν να είναι ασφαλείς πριν φτάσουν στους προορισμούς για να εργαστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαθέσιμα ραντεβού δεν υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής, ωστόσο τις επόμενες μέρες  αναμένεται να ανοίξουν και νέα για όσους θέλουν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στις 2 Ιουνίου η νέα παράδοση

Όπως εξάλλου τόνισε χαρακτηριστικά το Σάββατο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης.  Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε ότι χρησιμοποιείται πάνω από το 90% των εμβολίων που καταφθάνουν. «Ο,τι έρχεται το “καταναλώνουμε”», πρόσθεσε. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Johnson & Johnson  θα φέρει στις 2 Ιουνίου, μια παράδοση που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο».

Διαθέσιμα και τα 4 εμβόλια για τους 30 - 34 ετών

Υπενθυμίζεται παράλληλα πως το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34  ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή,  Pfizer, Moderna,  AstraZeneca και Johnson & Johnson.  

Την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε  η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35 - 39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ είχε προηγηθεί στις  21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας  για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40 - 44  και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια. 

«Έσπασε» το φράγμα των 2 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων η Ελλάδα

Με αφορμή το γεγονός πως το Σάββατο η Ελλάδα ξεπέρασε το ορόσημο των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού,  ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο η χώρα θα έχει άλλη εικόνα καθώς όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες εισέρχονται στο πρόγραμμα «Ελευθερία», με διαρκώς αυξανόμενη προσφορά εμβολίων.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επόμενος στόχος το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Αθήνα. Το πιστοποιητικό είναι το αποτέλεσμα της πρότασης που κατέθεσε από τις αρχές του έτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω επιστολής που είχε στείλει στις 12 Ιανουαρίου στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κίνηση που δρομολόγησε συζήτηση της πρότασης και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 του ίδιου μήνα.

Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που παρουσίασε το πιστοποιητικό, καθώς προχώρησε εξ αρχής στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών που θα απαιτούνταν για την ανάπτυξή του καθώς και στις δοκιμές για την τελειοποίησή του. Πράγμα λογικό εάν αναλογιστεί κανείς πως το πιστοποιητικό θα βοηθήσει πολύ στο ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Στο πιστοποιητικό θα καταχωρούνται μόνον βασικά στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης και η ημερομηνία έκδοσης, όπως και πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο που έχει λάβει ο ταξιδιώτης ή σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση στην οποία έχει υποβληθεί ή αναφορικά με την ανάρρωσή του.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 1.497 κρούσματα, 29 θάνατοι, 510 διασωληνωμένοι

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ραντεβού στο emvolio.gov.gr για πολίτες 18-29 ετών

Πριν από ένα χρόνο οι άνθρωποι αγόραζαν πανικόβλητοι χαρτιά υγείας, πλέον αγοράζουν σπίτια - Υπάρχει εξήγηση

Έκθεση σοκ του ΟΗΕ: Η Τουρκία χρησιμοποίησε πρώτη φορά θανατηφόρα ρομποτικά drones

Κοινωνικός τουρισμός - ΟΑΕΔ: Οδηγός για αιτήσεις, μοριοδότηση και voucher

πλατφόρμαJohnson & JohnsonεμβόλιοραντεβούεμβολιασμόςPFIZERπιστοποιητικό εμβολιασμούAstraZenecaΜάριος ΘεμιστοκλέουςΚορονοϊός