Ελλάδα|02.06.2021 22:25

Αστυπάλαια: Με ηλεκτρικά οχήματα και app στο κινητό οι «on demand» μετακινήσεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Μια νέα μορφή κατά παραγγελίας δημόσιας συγκοινωνίας και on demand μετακινήσεων με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα εγκατασταθούν στο νησί, θα εγκαινιαστεί τους προσεχείς μήνες στην Αστυπάλαια στο πλαίσιο της ανάδειξής της σε πράσινο νησί και της υλοποίησης καινοτόμων υπηρεσιών μετακίνησης.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος παρέστη στη σχετική εκδήλωση, «στην Αστυπάλαια θα εισαχθούν καινοτόμες υπηρεσίες δημόσιας συγκοινωνίας κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα προσφέρουν στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις.

Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα θα ενισχύσουν την τοπική συγκοινωνία που καλείται πλέον να εξυπηρετήσει περισσότερες ανάγκες, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.

Αυτό όμως που θα συμβεί για πρώτη φορά, είναι ότι τα νέα αυτά οχήματα θα γίνουν μέρος ενός δικτύου που θα διαχειρίζεται και θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επιβατών για συγκοινωνία».

Πρακτικά οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε καλώντας, είτε χρησιμοποιώντας το σχετικό λογισμικό, να δηλώσουν την επιθυμία τους για μεταφορά και να ενημερώσουν για τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασής τους.

Το σύστημα διαχείρισης θα συγκεντρώνει τα αιτήματα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα δρομολόγια, ενημερώνοντας τους επιβάτες.

Για παράδειγμα δύο ή τρεις παρέες μπορεί να εκφράσουν ταυτόχρονα επιθυμία να μεταφερθούν σε διαφορετικά σημεία του νησιού και ανάλογα με τη θέση τους να οργανωθούν οι διαδρομές.

Η πρωτοβουλία αφορά την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών δημόσιας συγκοινωνίας κατά παραγγελία μέσω ψηφιακών εφαρμογών (on demand shuttle service) που θα επιτρέψει στους κατοίκους του νησιού σε πρώτη φάση, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού στη συνέχεια, μεγαλύτερη ελευθερία και ευελιξία στις μετακινήσεις, οι οποίες πλέον θα προσαρμόζονται στη δική τους ζήτηση και ανάγκη για μεταφορά και όχι το αντίστροφο.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή διαδραστικής συγκοινωνίας και μάλιστα, με καθαρή ενέργεια, μέσω της ηλεκτροκίνησης. Η Αστυπάλαια, που φημίζεται μέχρι σήμερα για το λευκό και το γαλάζιο, θα μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί, με τη χρήση μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει το σημείο αναφοράς στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας, καθώς θα εφαρμοστούν στην πράξη, πιλοτικά, νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις αστικές επιβατικές μεταφορές», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πώς θα λειτουργεί το on demand shuttle service

Το on demand shuttle service εντάσσεται στα καινοτόμα συστήματα μεταφορών, για την ενσωμάτωση των οποίων το υπουργείο Μεταφορών ήδη ανανεώνει το θεσμικό πλαίσιο με στόχο να πλαισιώσει νομοθετικά τις νέες μορφές κινητικότητας.

Το έργο θα αναπτυχθεί σταδιακά, σε διακριτές φάσεις, με την α’ φάση να τοποθετείται χρονικά την περίοδο Σεπτεμβρίου/ Οκτωβρίου 2021, με έναν μικρό στόλο 3 έως 5 ηλεκτρικών οχημάτων και ορισμένη περιοχή εξυπηρέτησης, λειτουργώντας πιλοτικά για τα επόμενα στάδια.

Το on demand shuttle service που θα λειτουργεί μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, θα παρέχεται συμπληρωματικά προς τις συμβατικές μορφές δημόσιας συγκοινωνίας και τα παραδοσιακά δρομολόγια, καθώς στόχος είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταστούν κοινωνοί και συμμέτοχοι της διαδικασίας μετάβασης στο νέο περιβάλλον των μεταφορών.

Παράλληλα η σταδιακή ανάπτυξη του προγράμματος θα επιτρέψει την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από κάθε φάση, τα οποία θα αξιολογούνται και θα αξιοποιούνται στην επόμενη ώστε να εκτιμηθεί η συμβολή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην βιωσιμότητα των αστικών επιβατικών μεταφορών και στην εξυπηρέτηση της καθημερινής μετακίνησης των πολιτών.

Όλες οι ειδήσεις

Ν. Χριστοδουλίδης στο ethnos.gr: Κυπριακό και ελληνοτουρκικά θα τεθούν στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν

Καθηγητής εγκληματολογίας στο ethnos.gr: Θα ζήσουμε κι άλλες δολοφονίες στη μάχη με τη Λερναία Ύδρα

Νέα Μάλγαρα: Πώς γράφτηκε η τραγωδία με το 18 μηνών βρέφος

Αυτοκινητόδρομος Ε65 στην τελική ευθεία: Λαμία - Εγνατία σε 1 ώρα και 45'

Κορονοϊός: Οι άνθρωποι που μολύνθηκαν σκόπιμα - Τι λένε για το πείραμα που συμμετείχαν

αστική συγκοινωνίαηλεκτροκίνησηηλεκτρικά αυτοκίνηταΑστυπάλαια