Ελλάδα|03.06.2021 12:57

Κορονοϊός: Δύο στους πέντε εμφάνισαν κλινική κατάθλιψη ή σοβαρότατο στρες

Newsroom

Κλινική κατάθλιψη αντιμετώπισε τους τελευταίους δώδεκα μήνες της πανδημίας του κορονοϊού το 18% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ένα άλλο αντίστοιχο ποσοστό ανθρώπων βρέθηκε αντιμέτωπο με σοβαρότατο στρες. Αυτό έδειξαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας, με τίτλο: «COVID-19 MEntal health inTernational for the General Population (COMET-G) Study», η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και βασίστηκε σε απαντήσεις που έδωσαν σε ερωτηματολόγια 55.589 άτομα από 40 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρότατα η γενική ποιότητα ζωής ολόκληρου του πληθυσμού, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η επίπτωση ήταν σοβαρότατη στα άτομα με προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό (ποσοστό κατάθλιψης που πέρασε το 30%), τα οποία και εμφάνισαν υψηλότατα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων (σχεδόν 15%).

Προσκόλληση σε θεωρίες συνωμοσίας

Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η καταγραφή της προσκόλλησης σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας με τουλάχιστον τους μισούς από τους συμμετέχοντες να αποδέχονται τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό μία τουλάχιστον τέτοια θεωρία, ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες ήταν σημαντικότατες. Οι θεωρίες αυτές φαίνεται ότι αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό για να προστατεύσουν υγιή, αλλά ψυχολογικά ευαίσθητα άτομα από το αβάσταχτο στρες, ωστόσο, βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε ανεπαρκώς ανεπτυγμένες κοινωνίες από πολιτικο-οικονομική και κοινωνική άποψη καθώς και σε αυτές με προβληματικά συστήματα εκπαίδευσης.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν κλινική κατάθλιψη περίπου στο 1/5 των ανθρώπων που συμμετείχαν. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας διπλασιασμός στο ποσοστό της κλινικής κατάθλιψης. Άλλο ένα περίπου 20% είχε έντονο στρες με δυσφορία. Οι παράγοντες, οι οποίοι επηρέασαν, ήταν οι περιορισμοί ή το lockdown, οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ο φόβος για την οικονομική κατάσταση και την εργασία και η ύπαρξη χρόνιας νόσου. Επίσης περισσότερο επηρεάστηκαν οι γυναίκες . Αυτό ήταν αναμενόμενο, γιατί οι γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Οι νέοι επηρεάστηκαν νωρίς στην πανδημία και οι μεγαλύτερης ηλικίας λίγο αργότερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

Όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας ο κ. Φουντουλάκης είπε: «Είδαμε ότι αυτές έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο στις συμπεριφορές του πληθυσμού μειώνοντας τη συμμόρφωση με τις συμπεριφορές υγείας. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι προστάτευσαν από την εμφάνιση κατάθλιψης αλλά τελικά, ούτως ή άλλως, αποδείχθηκαν όλες ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ψυχολογική υγεία του πληθυσμού».

Μείωση χρήσης ουσιών αλλά και ποιότητας ζωής

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει αύξηση της αυτοκτονικότητας και ότι πιθανότατα μειώθηκε η χρήση ουσιών και του καπνίσματος, ωστόσο, μείωση υπήρξε και στην ποιότητα ζωής σε όλες τις εκφάνσεις (ύπνος, διατροφή, σεξουαλικότητα κλπ).

Η διεθνής έρευνα COMET-G οργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν διαδικτυακά στις 5 Ιουνίου (ώρα 18.00) από τον κ. Φουντουλάκη. Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης θα πρέπει να προηγηθεί εγγραφή στον σύνδεσμο: https://letstudy.gr/webinars/comet-g-study/

έρευναΚορονοϊόςστρεςκατάθλιψη