Ελλάδα|04.06.2021 13:18

Αγωνία για 90 συμβασιούχους σε δομές υγείας - «Ζητάμε» να επιβιώσουμε», λένε στο ethnos.gr

Κυριακή Αξιώτη

Έκκληση να μη χάσουν τις θέσεις εργασίας τους 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της φύλαξης και της καθαριότητας στα κέντρα υγείας και τοπικές μονάδες υγείας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας απευθύνει μέσω του ethnos.gr η κυρία Παναγιώτα Χάτσιου, η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο εργάζεται με σύμβαση στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων στον κλάδο της φύλαξης. 

«Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή από το ξέσπασμα της πανδημίας»

Όπως η ίδια επισημαίνει, τη δεδομένη χρονική στιγμή οι 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα κέντρα υγείας και τις μονάδες της 5ης ΥΠΕ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι, εν μέσω πανδημίας και ενώ από το ξέσπασμα του κορονοϊού έδωσαν μάχη και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες και να στηρίξουν κι αυτοί το σύστημα υγείας, την ώρα που το είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. 

Οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο, όπως η ίδια λέει, η αρμόδια ΥΠΕ δε δέχεται να τις ανανεώσει, πράγμα που όπως τονίζουν οι ίδιοι, θα έπρεπε να γίνει όπως έγινε και με όλες τις ΥΠΕ της χώρας, αξιοποιώντας το προεδρικό διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα σε φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας να παρατείνουν τις συμβάσεις των υπαλλήλων τους που απασχολούνται στην καθαριότητα και τη φύλαξη μέχρι 31/12/2021.

«Εδώ και περισσότερους από 12 μήνες, από τότε που ξεκίνησε δηλαδή η πανδημία, είμαστε ανάμεσα στους ανθρώπους που σε μια πολύ δύσκολη υγειονομική συγκυρία για τη χώρα διακινδυνεύσαμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων - για λίγα χρήματα - από αγάπη και ενδιαφέρον για τη δουλειά μας. Παλεύουμε, προσπαθούμε και διεκδικούμε την εργασία μας. Η λήξη των συμβάσεων μας δεν είναι δίκαιη και για τον λόγο αυτό ζητάμε παράταση 6 μήνες. Ζητάμε να δουλεύουμε για εμάς και τις οικογένειές μας», υπογραμμίζει στο ethnos.gr η κυρία Χάτσιου.

Η εργαζόμενη στον τομέα της φύλαξης εξηγεί πως οι δύσκολες συνθήκες τις οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν η ίδια και οι συνάδελφοί της κατά τη διάρκεια κυρίως της πρώτης καραντίνας είχαν αντίκτυπο και στην ψυχολογία τους, ενώ το διάστημα αυτό κάποιοι από αυτούς νόσησαν με κορονοϊό με αποτέλεσμα όλοι να τεθούν σε συναγερμό. 

Το ερώτημα στην 5η ΥΠΕ

Η κυρία Χάτσιου τονίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν απευθυνθεί τόσο στο υπουργείο Υγείας - μέσω υπομνήματος - για το οποίο είχαν λάβει αρνητική απάντηση όσο και σε βουλευτές της περιφέρειας, εκτός από την αρμόδια ΥΠΕ, ζητώντας να βρεθεί λύση στο θέμα τους. Σύμφωνα με την κυρία Χάτσιου, οι επικεφαλής της ΥΠΕ τους απαντούσαν εξαρχής πως στη θέση τους θα προσληφθούν ιδιώτες υπάλληλοι και τους προέτρεπαν να απευθυνθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να εργαστούν σε αυτές.

«Ας μην ξεχνάμε πως ο μέσος όρος ηλικίας των 90 συμβασιούχων που ζητούν παράταση των συμβάσεων τους είναι τα 50 έτη, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ανεύρεση άλλης εργασίας. Συνάδελφος πρόσφατα μου εξομολογήθηκε πως το παιδί της την ρωτά για τις καλοκαιρινές διακοπές κι εκείνη σκέφτεται πως δεν θα έχει δουλειά τον επόμενο μήνα», λέει η ίδια.

Τι απαντούν οι αρμόδιοι

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τη 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να απευθύνει ερώτημα σχετικά με το θέμα. Λίγο αργότερα από την ίδια την αρχή εκδόθηκε ανακοίνωση μέσω της οποίας αναφέρει τα εξής:

  • H 5η Υ.Πε., με τη με αριθμό 77/2019 διακήρυξή της, προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικής υπηρεσίας και των κέντρων υγείας της 5ης Υ.Πε. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία στις 02.03.2021. Στη συνέχεια, η διοίκηση της 5ης Υ.Πε. αποφάσισε την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στην καθαριότητα των Κ.Υ. της 5ης Υ.Πε. μέχρι τις 30.06.2021 και την έναρξης ισχύος της υπογραφείσας σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία την 1η Ιουλίου 2021. 
  • Όσον αφορά στη φύλαξη, η υπηρεσία με τη με αριθμό 75/2019 διακήρυξή της προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε τις υπηρεσίες φύλαξης των Κέντρων Υγείας και υπογράφηκε η με αριθμό 103/2020 σύμβαση, η δωδεκάμηνη ισχύς της οποίας ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021. Και πάλι η διοίκηση αποφάσισε την παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στη φύλαξη των δομών της μέχρι τις 30.06.2021 τελεσίδικα, παράλληλα με την ισχύ της σύμβασης με τον ανάδοχο.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η 5η Υ.Πε. με τη σύμβαση που υπέγραψε με τον ανάδοχο για την καθαριότητα εξασφάλισε αφενός αύξηση των ωρών απασχόλησης των εργαζόμενων σε σχέση με τις ώρες που εργάζονταν οι έχοντας προσληφθεί με ΣΟΧ και αφετέρου καθαριότητα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος θα απασχολεί εργαζόμενους στην καθαριότητα 256 ώρες περισσότερες σε σχέση με τις ώρες που απασχολούνταν οι εργαζόμενοι με ΣΟΧ συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών. Συνεπώς, υπάρχει όφελος των δομών υγείας στον τομέα της καθαριότητας.

Η κυρία Χάτσιου, ωστόσο, εξηγεί πως η νέα ανακοίνωση της ΥΠΕ δεν ικανοποιεί το αίτημα των εργαζομένων, καθώς αφενός αφήνει στην άκρη τους υπαλλήλους της φύλαξης και αφετέρου προβλέπει την συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες και όχι αυτό που ζητούν από την αρχή οι εργαζόμενοι. Η ίδια συμπληρώνει πως οι υπάλληλοι στις 10 Ιουνίου θα βρεθούν έξω από την 5η ΥΠΕ προκειμένου να πραγματοποιούν κινητοποίηση για τα αιτήματά τους, ενώ αναμένεται να διοργανώσουν κι άλλες δράσεις.

Όλες οι ειδήσεις

Κυβέρνηση: Οι τρεις δύσκολες «εξισώσεις» που ζητούν λύση

Συνεδριάζει η επιτροπή για νέα χαλάρωση μέτρων - Τι θα γίνει με την μουσική σε γάμους και μαγαζιά

Κόλαση στη Σερβία: Φωτιά σε εργοστάσιο πυρομαχικών - Εκρήξεις όλη τη νύχτα

Ιωάννινα: Βρέφος 45 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό

εργασίαανεργίασυμβασιούχοικαθαριότηταφύλαξηεργαζόμενοι