Ελλάδα|05.06.2021 22:03

Παρέμβαση για την ενότητα του ποντιακού ελληνισμού – Πρόταση για παγκόσμιο συνέδριο

Newsroom

Τη σύγκληση ενός παγκόσμιου συνεδρίου που «θα καθορίσει τους κανόνες ώστε ο ποντιακός ελληνισμός να μπορέσει να βρει τον βηματισμό του» προτείνει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης Κώστας Σανίδης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει πριν από λίγο καιρό στο pontosnews.gr. Σε ανοιχτή του επιστολή τονίζει ότι η βαθιά πίστη στην ενότητα του ποντιακού ελληνισμού δεν επιτρέπει την αδράνεια.

Αφού εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και απογοήτευση για το διχασμό που υπάρχει, σημειώνει ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση μακριά από σκοπιμότητες και φιλοδοξίες.

«Είναι γνωστό ότι ο διχασμός που είναι προϊόν της μητροπολιτικής Ελλάδας δημιουργήθηκε επί των ημερών της δικής μας, της δεύτερης γενιάς. Γι’ αυτό και η δική μας γενιά οφείλει να διορθώσει τα δικά της λάθη, για να μην παραμείνουμε με δική μας ευθύνη πολλές ανίσχυρες και διάσπαρτες ομάδες σε όλο τον κόσμο χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, έρμαιες των διαθέσεων όλων όσων έχουν πάντα στόχο την καθήλωση και την ταπείνωσή μας», γράφει.

Επιπλέον, τονίζει ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν θα επιτευχθεί εάν παραμείνει ο διχασμός και εάν ο ποντιακός ελληνισμός δεν απαλλαγεί από νοοτροπίες που χρόνια τώρα τον ταλανίζουν.

«Είναι καιρός πλέον να τολμήσουμε να μη μείνουμε μόνο στις διαπιστώσεις που συχνά δεν οδηγούν πουθενά» δηλώνει ζητώντας τη σύγκληση του παγκόσμιου συνεδρίου και κάνοντας λόγο για μια γνωστή πανίσχυρη προσωπικότητα με εξαιρετικές ελληνοποντιακές ευαισθησίες, «θείον δώρον για τον ποντιακό ελληνισμό, που έδωσε και δίνει καθημερινά δείγματα γραφής».

«Αυτή η προσωπικότητα μπορεί να μας οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην πολυπόθητη ενότητα. Αυτή η προσωπικότητα θα διευρύνει τους στόχους μας. Αυτήν την προσωπικότητα προτείνουμε, ευελπιστώντας ότι θα αποδεχτεί να αναλάβει αυτό το βαρύ πράγματι φορτίο αποκατάστασης της ενότητας του ποντιακού ελληνισμού», καταλήγει ο Κώστας Σανίδης.

Πηγή: pontosnews.gr

ΠόντιοιΠόντος