Ελλάδα|05.06.2021 23:59

Μαγιορκίνης για εμβόλια: Εάν δεν χτίσουμε ανοσία έρχεται τέταρτο κύμα κορονοϊού

Newsroom

Για την πορεία τον εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μίλησε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης και υπογράμμισε πως «εάν δεν φτάσουμε το επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι τότε το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σχεδόν βέβαιο τον χειμώνα».

Για το καλοκαίρι ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως «δε θα είναι 100% ξέγνοιαστο, αλλά η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια ύφεσης και πρόσθεσε πως «το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», υπογραμμίζοντας πως πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας

Σχετικά με το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής σημείωσε πως «εάν καταφέρουμε και φτάσουμε ένα 60-70% στους εμβολιασμούς των ηλικιών 20 με 39, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας».παράλληλα πρόσθεσε πως έχει καλυφθεί ένα αρκετά καλό ποσοστό τις μεγάλες ηλικίες, «ωστόσο θα πρέπει να επιτύχουμε και εκεί την αύξηση, γιατί αυτοί οι πολίτες  έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Το «ροκάνισμα», όπως είπε, στη μεταδοτικότητα θα το πετύχουμε με τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, στις νεαρές ομάδες, καθώς είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες. Αν στις ηλικίες 20-39 φτάσουμε ένα 60-70% εμβολιασμένων, «θα έχουμε κερδίσει ένα 80% του τείχους ανοσίας» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Παράλληα, εκτίμησε πως στα τέλη Ιουλίου  θα έχουν αδειάσει τα νοσοκομεία από διασωληνωμένους και τα κρούσματα θα έχουν πέσει, επομένως, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, θα είναι μια καλή στιγμή για να βγάλουμε τις μάσκες.

«Ή επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και βγάζουμε μάσκες ή τέταρτο κύμα πανδημίας το χειμώνα»

Για το τέταρτο κύμα πανδημίας ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως είναι σχεδόν βέβαιο εάν δεν επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμένων. «Δε μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70% Εάν δεν πιάσουμε ένα ισχυρό ποσοστό ανοσίας, είναι, πιθανό στους κλειστούς χώρους να επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι» τόνισε και στη συνέχεια προειδοποίησε:

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το τέταρτο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι ειδήσεις

Aγρίνιο - Διοικητής Νοσοκομείου: «Ολοι ήξεραν – είχα ζητήσει ενίσχυση»

Γλυκά Νερά: Τι συμπεραίνουν οι αστυνομικοί - Ενας ύποπτος στο στόχαστρο

Συμφωνία στη G7 για ελάχιστο εταιρικό φόρο: Οι πρώτες αντιδράσεις από Google και Facebook

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κοκαΐνης - Σκληρός κακοποιός ο αρχηγός

Κορονοϊόςεμβόλιαεμβολιασμοίμάσκες