Ελλάδα|08.06.2021 13:54

Ιδιοκτήτες για νέες αντικειμενικές: Αυξάνονται στην πλειοψηφία τους - Συμπαρασύρουν προς τα πάνω ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Για άνοδο των αντικειμενικών αξιών στην πλειοψηφία των ακινήτων της χώρας, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει προς τα πάνω και όλους τους φόρους που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία, με τις αγοραπωλησίες, αλλά και με τις άλλες πράξεις μεταβίβασης ακινήτου (κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές), κάνουν λόγο στο ethnos.gr εκπρόσωποι των ιδιοκτητών.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι μέχρι το 2022, όταν και θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, θα υπάρξει μια «έκρηξη» στις μεταβιβάσεις των ακινήτων στις περιοχές που αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αλλά και σε αυτές που για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα και από την επόμενη χρονιά πιθανότατα θα υπάρξει μία σημαντική κάμψη, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί, αν θα μπορεί να τη σηκώσει η κτηματαγορά μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την πανδημία του κορονοϊού.

Εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνουν ότι θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί αυτό το διάστημα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, διότι οικονομική κρίση και κορονοϊός προκάλεσαν νέα δεδομένα και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή συγκριτικά στοιχεία αναφορικά με τη συσχέτιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Μέχρι και διπλασιασμός της φορολογίας

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΑΘ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Κώστας Χαϊδούτης, στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα δουν σημαντική επιβάρυνση στην ετήσια φορολογία τους, ενώ σε κάποιες περιοχές η φορολογική υποχρέωση μπορεί ακόμα και να διπλασιασθεί.

«Να πάρουμε, για παράδειγμα, την περιοχή της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική. Όπως ειπώθηκε, οι αντικειμενικές αξίες σε κάποια σημεία της αυξάνονται ακόμα και κατά 94%. Αυτό σημαίνει διπλασιασμός των φόρων. Αυτό θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό ακόμα και στο λογαριασμό του ρεύματος, μέσα από τον οποίο πληρώνουμε τα δημοτικά τέλη, που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θα διπλασιαστούν και αυτά», τονίζει ο κ. Χαϊδούτης.

Κατά τον ίδιο, με δεδομένο ότι τα στοιχεία της ΠΟΜΙΔΑ δείχνουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην πλειοψηφία των περιοχών της χώρας, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν να αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ τους αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος. 

«Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, διότι, όσοι ιδιοκτήτες έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς αυτή να είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα γι’ αυτούς, θα κληθούν να καταβάλουν δυσβάσταχτο φόρο. Επίσης, τεράστια θα είναι η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που έως τώρα δεν εντάσσονταν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Δεν εξετάζω, αν αυτό ήταν δίκαιο ή άδικο, αλλά τώρα αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν ξαφνικά να καταβάλλουν έναν πολύ υψηλό φόρο, τον οποίο δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν μέχρι σήμερα. Περάσαμε μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση και ακόμα περνάμε την πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχουν επαρκή συγκριτικά στοιχεία, για το τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων, αλλά και στη σχέση μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Γι’ αυτό λέγαμε ότι η όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει αυτήν τη στιγμή να αναβληθεί, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία», λέει ο κ. Χαϊδούτης.

«Έκρηξη» και μετά «πάγωμα» των μεταβιβάσεων

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων αναμένουν «έκρηξη» στις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές μέχρι το τέλος του έτους στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες και «πάγωμα» στη συνέχεια, αφού αυτές από το 2022 θα πρέπει να γίνουν με τις νέες τιμές. 

«Είναι δεδομένο ότι θα γίνουν φέτος αρκετές μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να προλάβουν οι ιδιοκτήτες τις νέες επιβαρυμένες τιμές από του χρόνου. Είναι πιθανότατο ότι μετά θα υπάρξει μία κάμψη, χωρίς να μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή με σιγουριά, αν θα μπορεί να τη σηκώσει η κτηματαγορά, που κάνει τώρα κάποια βήματα ανάκαμψης μετά από πολλά χρόνια», λέει ο κ. Χαίδούτης.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει τώρα μία αύξηση στις μεταβιβάσεις, δηλαδή στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τα λοιπά, αλλά όχι στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτό θα φανεί ξεκάθαρα στις περιοχές που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Οι άνθρωποι θα σπεύσουν να προλάβουν τις αυξημένες τιμές. Πολύ γρήγορα θα κινηθούν αυτοί που είχαν ήδη στο μυαλό τους να προχωρήσουν σε μεταβίβαση του ακινήτου τους σε δικά τους πρόσωπα», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Γλυκά Νερά – Εξελίξεις: Στη ΓΑΔΑ για κατάθεση η «ψυχολόγος» της Καρολάιν

Συναγερμός από ΕΦΕΤ: Αποσύρει καλαμάκι κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας

Wall Street Journal – Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για την προέλευσή του

ΕΝΦΙΑφορολογίαιδιοκτήτεςΠΟΜΙΔΑαντικειμενικές αξίεςακίνητα