Ελλάδα|16.01.2019 17:35

Συνελήφθη η σπείρα που ανατίναζε ATM σε Εύβοια και Φθιώτιδα

Ευλαμπία Ρέβη

Τέλος στη δράση της σπείρας που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και ανατίναζαν ΑΤΜ, κυρίως με τη μέθοδο «Plofkraak» με φυσικό αέριο, σε περιοχές της Εύβοιας και της Φθιώτιδας, έβαλε χθες η ΕΛ.ΑΣ.

Σε μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων οι πέντε είναι άνδρες, ηλικίας 33, 45, 37, 24 και 35 ετών, καθώς και σε μία 27χρονη. Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι γνώριμοι των Αρχών, καθώς κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει  για ληστείες, καθώς και για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017, ενώ ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε ο 33χρονος συλληφθείς. Τα υπόλοιπα μέλη ψείχαν είτε επιχειρησιακό, είτε περιφερειακό ρόλο (παρατηρητή – τσιλιαδόρου, κατόπτευση υποψήφιων στόχων κ.λπ.) με τις Αρχές να αναζητούν τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη συνεργών τους.

Η λεία τους εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 450.000 ευρώ. Από την μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί  έξι επιτυχημένες ανατινάξεις ΑΤΜ τραπεζών στις περιοχές της Ερέτριας (τρεις περιπτώσεις), της Αμαρύνθου, της Νέας Αρτάκης και στα Χάνια Αυλωναρίου Ευβοίας, καθώς και τέσσερις αποτυχημένες ανατινάξεις ΑΤΜ στις περιοχές της Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας, αλλά  και στις Λιβανάτες Φθιώτιδας.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε ληστεία σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, στο Βασιλικό Ευβοίας, καθώς και σε απόπειρας ληστείας σε βάρος υπαλλήλων εταιρείας χρηματαποστολής, σε περιοχή της Χαλκίδας. Όλες οι ανωτέρω πράξεις έχουν σημειωθεί  06 Μαρτίου 2017 έως και 08 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.  χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς (ghost number) και λάμβαναν μέτρα κάλυψης και προστασίας.

Επιχειρησιακά συνήθως είχαν μαζί τους βαριοπούλα και βαρύ οπλισμό, αποτελούμενο από πολεμικό τυφέκιο, τύπου «Kalashnikov».   Σε έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πιστόλι κρότου – λάμψης και κυνηγετικό όπλο, βαριοπούλα, πληθώρα από κουκούλες τύπου «full-face», το χρηματικό ποσό των 17.060  ευρώ, 30 συσκευές κινητών τηλεφώνων, αυτοσχέδιος μηχανισμός, αποτελούμενος από μπαταρία και προσκολλημένα δύο καλώδια με μονωτική ταινία, κατάλληλος για έναυση της εύφλεκτης ύλης,  φιάλη που περιείχε εύφλεκτο αέριο, τέσσερα αυτοκίνητα, μ μικροποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), καθώς και βιβλίο με χειρόγραφες σημειώσεις.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί των Α’, Β’ και Δ’ Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, ενώ στην Αττική τις έρευνες συνέδραμαν και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.), της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΕύβοιαχρηματαποστολήΦθιώτιδαΑΤΜσπείρα