Ελλάδα|11.06.2021 12:20

Άσκηση Δια Πυρός 2021: Εντυπωσιακές εικόνες από τις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Κώστας Ασημακόπουλος

Με την κωδική ονομασία «Διά Πυρός 2021» έγινε στην Δροσοπηγή Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού η ετήσια άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος που είχε βασικό στόχο την άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων και των εθελοντών.

Επιχείρηση ρήψης από τα νέα αεροπλάνα της Πυροσβεστικής / Φωτό copyright Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος για το ethnos.gr

Τα σενάρια της άσκησης

Τα σενάρια των ασκήσεων αφορούσαν την αντιμετώπιση μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς, στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Επιχείρηση πυρόσβεσης από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής / Φωτό copyright Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος για το ethnos.gr

Παρά τον δυνατό αέρα που επικράτησε στο πεδίο της άσκησης οι επιχειρήσεις των πιλότων των εναέριων μέσων ήταν εντυπωσιακές και μάλιστα σε δύσκολο σημείο όπου υπήρχε μεγάλη ρεματιά και υπήρχαν ισχυροί άνεμοι.

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια εκκένωσης οικισμού, ενώ με ισχυρό αέρα έγιναν δύσκολες πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, αεροδιακομιδές, αερομεταφορές υλικού καθώς και λήψεις νερού από ελικόπτερο από μεγάλες ανοικτές δεξαμενές.

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα σκοπός των ασκήσεων ήταν, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, η δοκιμασία της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, η δοκιμασία της επιχειρησιακής ετοιμότητας του προσωπικού των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Ο έλεγχος του ετήσιου σχεδιασμού δασοπυρόσβεσης, η δοκιμασία και ο έλεγχος αξιοπιστίας της υλικοτεχνικής υποδομής των φορέων και των μέσων που διαθέτουν και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση σε πραγματικό χρόνο ενόψει της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2021.

Την άσκηση παρακολούθησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και μεταξύ άλλων τόνισε:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς με τον Γιώργο Πατούλη και τον Γιώργο Γιασημάκη / copyright ethnos.gr

«… βρεθήκαμε όλοι στο πεδίο και διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, την άμεση απόκριση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση πυρκαγιών».

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νικόλαος Καστρίτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής Βασίλειος Κόκκαλης, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Δήμαρχος Ωρωπού Γεώργιος Γιασημάκης και ο Αντιδήμαρχος Ωρωπού Γιάννης Δήμας.

Επιχείρηση από τα νέα drone της Πυροσβεστικής / Φωτό copyright Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος για το ethnos.gr

Για την διεξαγωγή της συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τους 6ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, το ΜΕΤΠΕ, την 1η Ε.Μ.Α.Κ.,

Φωτό copyright Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος για το ethnos.gr

την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., τη Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Πυροσβεστική Ακαδημία, τις οποίες συντόνιζε ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.

O Νίκος Χαρδαλιάς με τον αρχηγό Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη και την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας

Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής/ Γενική Δ/νση Δασών& Δασικού Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Αττικής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, ο Δήμος Ωρωπού, ο Δήμος Διονύσου, το Δασαρχείο Καπανδριτίου καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αφιδνών Δασοπροστασίας, η Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης - Κηφισιάς, ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Κρυονερίου και η Μονάδα Αντιμετώπισης Κινδύνων Ιπποκρατείου Πολιτείας. Το Ε.Σ.Κ.Ε.Δ.Ι.Κ. του Π.Σ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Δείτε όλη την άσκηση

και η άσκηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming από το σύνδεσμο : www.fireservice.gr/live

copyright ethnos.gr

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά η συζήτηση για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο – Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους

«Σωτηρία»: Διασωληνώθηκε 22χρονος-Ανεμβολίαστοι, κυρίως, όσοι νοσηλεύονται

Αρση μέτρων: Επιστρέφει η μουσική στους γάμους, αλλά χωρίς… χορό

Κορoνοϊός: Παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό - Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται

Γιώργος Πατούληςάσκηση πυροσβεστικήςΓιώργος ΓιασημάκηςπυροσβεστικήΔήμος ΩρωπούΝίκος Χαρδαλιάς