Ελλάδα|11.06.2021 13:05

Καραμανλής: Σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα της χώρας

Newsroom

Σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προσέθεσε ότι απότελεί ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκπονήσει έναν συνολικό σχεδιασμό αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων, που διαθέτει. Τους τελευταίους 22 μήνες έχουν ανατεθεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 350 εκ. ευρώ γύρω από τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και νέα έργα ύψους 250 εκ ευρώ, που θα ανατεθούν σύντομα, συμπλήρωσε ο υπουργός Υποδομών.

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Από το σύνολο των έργων, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκ ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα.

«Εχει ήδη ξεκινήσει το μεγάλο πρόγραμμα ύψους 430 εκ ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την CEB (Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης), και το ΕΣΠΑ, και αφορά δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Κόρινθο, περιοχές με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για την επέκταση του προγράμματος των έργων που ωριμάζουν στο Υπουργείο, ώστε να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία: Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης), ιδιωτική χρηματοδότηση, δάνεια, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, για να συνθέσει το άθροισμα το σχεδόν 1,5 δισ ευρώ αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής προσθέτοντας ότι το 2015- 2019 τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν ελάχιστα.

Αναφερόμενος στον διεθνή αντίκτυπο των αντιπλημμυρικών έργων, σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε τα εύσημα στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξηγώντας ότι στο εξής τα έργα υποδομής δεν θα αφορούν μόνο τους οδικούς άξονες, αλλά έργα νέας γενιάς, όπως τα αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά, που έχουν και φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

Μαμουλάκης: Είναι επαρκή τα 110 εκατομμύρια;

Τα στοιχεία παρατέθηκαν ως απάντηση στην ερώτηση του κ. Μαμουλάκη ως προς το εάν είναι επαρκή τα 110 εκατομμύρια ευρώ του σχεδίου Ελλάδα 2.0 αρκετά για αντιπλημμυρικά έργα σε Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στον άξονα 1.4: «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του πρώτου πυλώνα της πράσινης μετάβασης το ποσό που αντιστοιχεί σε αντιπλημμυρικά έργα ανέρχεται σε 110 εκατ. ευρώ. «Το κυβερνητικό επιτελείο κρίνει δηλαδή ότι με επενδύσεις ύψους μόλις 110 εκατ. ευρώ θα επιτευχθούν ο περιορισμός των κινδύνων πλημμύρας και η παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και θα ενισχυθεί η αποτελεσματική διαχείριση υδάτων σε επιλεγμένες περιοχές στην Ελλάδα όπως, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία» ρώτησε τον υπουργό.

Προσέθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η κλιματική αλλαγή προκαλεί καιρικά φαινόμενα που οδηγούν σε ισχυρότερες και συχνότερες πλημμύρες, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών μιλούν για πιθανότητα ερημοποίησης περίπου 30% της έκτασης της Ελλάδας.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά η συζήτηση για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο – Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους

«Σωτηρία»: Διασωληνώθηκε 22χρονος-Ανεμβολίαστοι, κυρίως, όσοι νοσηλεύονται

Αρση μέτρων: Επιστρέφει η μουσική στους γάμους, αλλά χωρίς… χορό

Κορoνοϊός: Παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό - Σε ποιους και γιατί εμφανίζονται


Χάρης ΜαμουλάκηςΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΚώστας Καρμανλήςαντιπλημμυρικά έργαΚώστας Καραμανλής