Ελλάδα|11.06.2021 22:06

Κορονοϊός: Μειωμένη η δράση του εμβολίου για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Newsroom

Εντονη ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της λεγόμενης βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης του κορονοϊού βρέθηκε σε έναν άνδρα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, πρόκειται για ένα στέλεχος που μεταδίδεται ευκολότερα και μάλιστα είναι περισσότερο ανθεκτικό στα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί επαναμόλυνση σε άτομα που ανάρρωσαν από άλλα στελέχη κορονοϊού ενώ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων φτάνει στο 60%, παρέχοντας ωστόσο προστασία από τον κίνδυνο νοσηλείας.

Ο dr. Αμες Ανταλτζα, ο οποίος μίλησε στο OPEN για το συγκεκριμένο στέλεχος μετάλλαξης σημείωσε πως η εμφάνισή του δε συνεπάγεται απαραίτητα με αύξηση των νοσηλειών «Αυτές οι περιπτώσεις της μετάλλαξης δεν οδηγούν απαραιτήτως σε αύξηση των νοσηλειών, γι’ αυτό και η προτεραιόποιηση του εμβολίου αφορά εκείνους που είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν», δήλωσε.

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τη μετάλλαξη 

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό και τόνισε πως υπάρχει ανησυχία από τους επιστήμονες.

«Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη έχει το χαρακτηριστικό πως διαφύγει από την ανοσιακή απόκριση και αυτό μας δημιουργεί μια ανησυχία», σημείωσε ο καθηγητής και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «σε σχέση με την αγγλική μετάλλαξη η βραζιλιάνικη δεν φαίνεται να έχει ισχυρό πλεονέκτημα και γι΄ αυτό όπως εξήγησε δεν φαίνεται να επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου». Τόνισε μάλιστα ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να δαμάσουμε τις μεταλλάξεις».

Συναγερμός στους επιστήμονες για τη νιγηριανή μετάλλαξη

Την ίδια στιγμή μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, είναι η τάση επικράτησης της νιγηριανής μετάλλαξης στη Στερεά Ελλάδα, έναντι της βρετανικής μετάλλαξης. Η νιγηριανή μετάλλαξη (Β.1.1.318) είναι συνδυασμός της βραζιλιάνικης μετάλλαξης με την αφρικανική, ενώ ανοδικές τάσεις καταγράφονται και στην Αττική. 

Όλες οι ειδήσεις

Μυθικός Τσιτσιπάς: Εγραψε ιστορία και προκρίθηκε στον τελικό του Roland Garros

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας – Παράθυρο για πώληση self tests

Στο EURO με φανέλα της… Μακεδονίας οι γείτονες - Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Πρωτοφανής κίνηση: Ο Κ. Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Α. Τσίπρα

μετάλλαξηΚορονοϊόςεμβόλιακρούσματαΒραζιλία