Ελλάδα|14.06.2021 09:06

Τζανάκης για AstraZeneca: Προσωπικές οι απόψεις του αξιωματούχου του ΕΜΑ

Newsroom

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Προέβλεψε δε, ότι στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων λόγω κορονοϊού θα είναι μονοψήφιος αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, Μάρκο Καβελέρι, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

Σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Νικητής στις καρδιές μας ο Τσιτσιπάς! Λύγισε σε επικό τελικό στο Roland Garros

Κορονοϊός - Στο τραπέζι το «προνόμιο»: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

ΚορονοϊόςΝίκος ΤζανάκηςεμβόλιοΕυρωπαϊκός Οργανισμός ΦαρμάκωνAstraZeneca