Ελλάδα|14.06.2021 16:32

Eλευθερίες για τους εμβολιασμένους: Τα προνόμια στο τραπέζι - Πότε έρχονται

Newsroom

Προ των πυλών είναι η καθιέρωση διευκολύνσεων και ειδικών προνομίων για τα άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό και οι οποίες αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση. Ήδη όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, η σχετική νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και μάλιστα επιχειρείται να είναι νομικά πλήρως τεκμηριωμένη, ώστε να μην μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια στην περίπτωση που προσφύγουν πολίτες.

Ωστόσο της νομοθετικής ρύθμισης θα προηγηθεί η γνωμοδότηση που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από την Επιτροπή Βιοηθικής καθώς και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και την Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να υπάρξει ένας επιστημονικός διάλογος για το θέμα.

Στόχος να υπάρξει κατηγοριοποίηση στις διάφορες δραστηριότητες ανάλογα με τον κίνδυνο μετάδοσης που υπάρχει, ώστε να δοθούν και τα ανάλογα προνόμια στους πολίτες.

Όμως αξιοσημείωτο είναι – σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr-  ότι στους επιστήμονες υπάρχει έντονος προβληματισμός, ενώ υπάρχουν και ειδικοί που διαφωνούν με τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη.

Παρ αυτά προνόμια θα δοθούν σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο και μάλιστα κάποια εξ αυτών αναμένεται να ισχύσουν και τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ότι η ίδια νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να περιλαμβάνει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς αλλά και για όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ασθενών και Ηλικιωμένων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα το τείχος ανοσίας γι αυτό και προχωρά στη θέσπιση περισσότερων ελευθεριών σε όσους είναι εμβολιασμένοι.

Τα προνόμια

Ειδικότερα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες θα ανακοινωθεί και επισήμως ποια προνόμια θα δοθούν στους εμβολιασμένους. Κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα τα προνόμια που έχουν αποφασισθεί ότι θα δοθούν, σε αναμονή βεβαίως της γνωμοδότησης των ειδικών επιστημόνων είναι:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι που θα διαθέτουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούν να κινούνται κανονικά χωρίς μάσκες σε ανοικτούς χώρους.
  • Επίσης χωρίς μάσκες θα είναι και σε κλειστούς χώρους, όπως στα εστιατόρια (όταν επιτραπεί η χρήση των εσωτερικών χώρων), σε μπαρ, σε υπαίθριες εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λ.π..
  • Προς ώρας οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει τι πρέπει να γίνει με κλειστούς χώρους όπως κέντρα διασκέδασης, συναυλιακούς χώρους κ.λ.π. με δεδομένο ότι είναι καλοκαίρι, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει από Σεπτέμβριο, αφού το πιο πιθανό είναι να χρειασθεί κι άλλη δόση του εμβολίου για τις μεταλλάξεις.
  • Αντίστοιχα οι εμβολιασμένοι με πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.
  • Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τα ταξίδια και ειδικά για τα αεροπλάνα για το αν θα πρέπει να φορούν μάσκα όσοι έχουν εμβολιασθεί. Οι ειδικοί προς ώρας δεν έχουν καταλήξει.  

Πιερρακάκης: Έχει ανοίξει ο διάλογος για χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε μπαρ

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως ο διάλογος  για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους με βάση το «γαλλικό μοντέλο» έχει ξεκινήσει τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

«Πρώτον, πρέπει όλοι αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, να μπορούν. Να έχει ανοίξει δηλαδή το σύστημα για όλους. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι περισσότερο νομοθετική. Έχει ψηφιστεί ο κανονισμός του ψηφιακού πιστοποιητικού και στην Ε.Ε και μένει να εξειδικευτούν κάποιες πτυχές του. Ξέρουμε δηλαδή ότι για παράδειγμα στη Γαλλία το health pass ισχύει σε συνάξεις άνω των 1.000 ατόμων. Δηλαδή σε μια συναυλία, σε ένα στάδιο μπορεί κανείς να το χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση εκεί. Άρα αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία ανοίγει αυτή τη στιγμή σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Προφανώς η συζήτηση αυτή θα ανοίξει κι εδώ πέρα. 

Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο και ήδη άνοιξε πανευρωπαϊκά η συζήτηση που μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς και ευρύτερα πέρα από το να ταξιδεύει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Ερωτηθείς για τα μπαρ, πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίδειξη των πιστοποιητικών σε αυτά, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετική νομοθεσία. «Αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι για να περνά κανείς τα σύνορα γρηγορότερα», επισήμανε. 

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι έχουν γίνει ήδη 6,8 εκατ., εκ των οποίων τα 4,25 εκατ. αφορούν στην πρώτη δόση και τα 2,75 εκατ. και με τις δύο δόσεις κι έχουν εκδοθεί πάνω από 400.000 πράσινα πιστοποιητικά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. 

«Σε πρώτη φάση είχαμε ένα ζήτημα προσφοράς, σε όλες τις χώρες είχαμε λίγα εμβόλια και μεγάλη ζήτηση και στην πορεία αυξάνονται τα εμβόλια και θέλουμε να δούμε να μεγιστοποιείται το ποσοστό των πολιτών που θα συμμετάσχει στη διαδικασία», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν νοσήσει, είπε ότι αν λάβουν μήνυμα για εμβολιασμό για δύο δόσεις, θα πρέπει να κάνουν την πρώτη και να ακυρώσουν το ραντεβού για τη δεύτερη τονίζοντας ότι το σύστημα θα αλλάξει τεχνικά.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Όσον αφορά στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα εργασιακά, ο υπουργός δήλωσε ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξει η ΕΡΓΑΝΗ για όλους τους εργαζόμενους με έναν τρόπο που είναι φιλικός για να μπορούν να δουν όλα τα στοιχεία που τους αφορούν και τι δηλώνουν οι εργοδότες τους.  Στη συνέχεια θα περάσουμε στην ΕΡΓΑΝΗ 2 που αφορά στην απλοποίηση του συστήματος και την επόμενη χρονιά θα καθιερωθεί η ψηφιακή κάρτα. 

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Προνόμια εμβολιασμένων: Έρχεται η νομοθετική ρύθμιση για τις διευκολύνσεις

Τσικούρης για Έρικσεν: Συγκοπτικό επεισόδιο που πιθανότατα συνδέεται με τη «νόσο της Νάξου»

Συνέδριο Γονιμότητας: Ακυρώθηκε έπειτα από τις αντιδράσεις για το σεξιστικό σποτ

Κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν… με το βλέμμα στον Μπάιντεν

πιστοποιητικό εμβολιασμούΚορονοϊόςΚυριάκος Πιερρακάκηςεμβόλιοεμβολιασμός