Ελλάδα|15.06.2021 12:43

Εμβόλιο AstraZeneca: Παράθυρο Θεμιστοκλέους για νέα αλλαγή στα ηλικιακά όρια

Newsroom

«Έχει δημιουργηθεί ανησυχία, και αυτό που αντιμετώπισε η δική μας επιτροπή, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η πανδημία είναι ένα δύσκολο φαινόμενο με πολλά επιστημονικά θέματα, η δική μας εθνική επιτροπή κλήθηκε να αντιμετωπίσει ό,τι και οι άλλες χώρες. Μετακινούνται τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει μία ενιαία στάση στις χώρες της ΕΕ, η απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού δεν ήρθε ξαφνικά» σημείωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας την απόφαση για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τι είπε για την απόφαση της Επιτροπής ο Μάριος Θεμιστοκλέους

«Οι αλλαγές σε όλες τις χώρες δεν βοήθησαν το εμβόλιο και το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αν αλλάξει το ιικό φορτίο μπορεί να αλλάξουν πάλι τα ηλικιακά όρια του Αstrazeneca» ανέφερε μιλώντας στο Open.

«Η επιτροπή αντιμετωπίζει με συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα. Μετά είναι η ζυγαριά: ο κίνδυνος από τη νόσηση και οι παρενέργειες από το εμβόλιο. Εμείς ακολουθούμε τις αποφάσεις της Επιτροπής», σημείωσε.

Αναφορικά με το αν θα πρέπει κάποιος που έχει ήδη εμβολιαστεί με AstraZeneca να κάνει με το ίδιο σκεύασμα και τη δεύτερη δόση επεσήμανε: «Ακόμη και στη δεύτερη δόση, οι χώρες της ΕΕ και του ενιαίου οικονομικού χώρου, 20 χώρες συστήνουν και η δεύτερη δόση να γίνει με Αstrazeneca.  Να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο στην περίπτωση που δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες».

Όσον αφορά στο συνδυασμό εμβολίων ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι σαφής απάντηση για τη μίξη των εμβολίων δεν υπάρχει, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες. «Όσοι έχουν κάνει εμβόλιο Αstrazeneca συστήνεται να κάνουν με το ίδιο εμβόλιο την δεύτερη δόση», ανέφερε.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι πρέπει να κάνουν όσοι αναμένουν τη 2η δόση - Τι σημαίνει αλλαγή εμβολίου

Ελληνοτουρκικά: Δοκιμαστικό μορατόριουμ και μετάθεση της δύσκολης ατζέντας

Απεργία 16 Ιουνίου: Παραλύει ο δημόσιος τομέας, χωρίς μετρό η Αθήνα – Στάση εργασίας από ΓΣΕΕ

Εμβόλια: Αποκλειστικά με Johnson & Johnson ο εμβολιασμός κατ' οίκον

AstraZenecaεμβολιασμόςΜάριος ΘεμιστοκλέουςΚορονοϊόςεμβόλιο