Ελλάδα|15.06.2021 17:22

Απεργία 16 Ιουνίου: Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα ΜΜΜ

Μαρία Λιλιοπούλου

Μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες αναμένεται την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλες τις συγκοινωνιακές εταιρίες θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Τα σωματεία στα ΜΜΜ ανέστειλαν τις 24ωρες απεργίες που είχαν εξαγγείλει μετατρέποντάς τες σε στάση εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «τους χρησιμοποιεί για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί έως τώρα:

  • Το μετρό (γραμμές 2 και 3), ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (γραμμή 1) και το τραμ θα εκτελούν δρομολόγια μόνο έως τις 10 το πρωί αύριο, καθώς από την ώρα αυτή ξεκινά η στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει έως και τη λήξη της βάρδιας.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12 το μεσημέρι έως τις 16.00 εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει για το ίδιο διάστημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, αλλά από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.
  • Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα
  • Άμεση ήταν η αντίδραση των περισσότερων Σωματείων των εργαζομένων στον πρώην ηλεκτρικό, το τραμ και το μετρό. Με ανακοινώσεις τους ανέτρεψαν τις προηγούμενες αποφάσεις τους προχωρώντας σε στάσεις εργασίας μετά τις 10 το πρωί στο τραμ και τη Γραμμή 1 προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι επισημαίνοντας όμως ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της».

Οι αλλαγές στο απεργιακό πρόγραμμα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ήρθαν προς διευκόλυνση των μαθητών που δίνουν αυτές τις ημέρες πανελλαδικές μετά την ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία επιτέθηκε στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες για τον προγραμματισμό απεργιών αυτήν την περίοδο κατηγορώντας τους ότι «γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις» και αδιαφορούν «για το κοινωνικό κόστος, ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής».

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ σημειώνουν ότι «δε θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Όλες οι ειδήσεις

Απεργία 16 Ιουνίου – ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές

Απεργία 16 Ιουνίου - ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν Τραμ και Ηλεκτρικός

Προβληματισμός για τα «μπρος-πίσω» με το AstraZeneca – Κικίλιας: Με το ίδιο σκεύασμα η β' δόση

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΕΠΑΛ

Κορονοπάρτι ΑΠΘ: «Το πόδι του είναι πολτοποιημένο», λέει η μητέρα του 23χρονου που παρασύρθηκε από μπουλντόζα

ΜΜΜΤραμηλεκτρικόςαπεργίαμετρό