Ελλάδα|23.06.2021 09:57

Δήμος Αθηναίων - Α΄ Νεκροταφείο: Οι κάτοικοι καταγγέλλουν αποψίλωση του φράκτη

Αφροδίτη Γκόγκογλου

Υπερβάλλοντα ζήλο φαίνεται να έδειξαν συνεργεία της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων στο κλάδεμα των δέντρων γύρω από το Ά’ Νεκροταφείο. Όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr κάτοικοι της περιοχής του Μετς, η αποψίλωση του φράκτη του ιστορικού Ά Κοιμητηρίου από την πλευρά της Λεωφόρου Υμηττού, είχε σαν αποτέλεσμα και να αντικρύζουν, καθημερινά, από τα μπαλκόνια και τις βεράντες των σπιτιών τους, τον χώρο του νεκροταφείου αλλά και την καθημερινή δραστηριότητα μέσα σε αυτό.

Η όψη του αποψιλωμένου φράκτη του Ά Νεκροταφείου από την πλευρά της Λεωφόρου Υμηττού

Η αποκλάδωση έγινε κάποια στιγμή στις αρχές της Άνοιξης και είχε σαν αποτέλεσμα, ένα μέρος του φράχτη να μείνει εντελώς «γυμνό» δημιουργώντας δυσαρέσκεια μεταξύ των κατοίκων που ζητούν άμεση αποκατάσταση του περιβαντολλογικού ισοζυγίου της περιοχής. 

Οι κομμένοι κορμοί που άφησαν πίσω τα συνεργεία του Δήμου

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα κοιμητήρια πρέπει να περιφράσσονται με τοίχο ή άλλη περίφραξη, μέσα από την οποία πρέπει να φυτεύονται δέντρα και θάμνοι σε αρκετό πλάτος, ώστε να δημιουργείται πράσινη ζώνη – κανόνας που, από την αποκλάδωση μέρους της περίφραξης δεν ακολουθείται. Σε μήκος 10 περίπου μέτρων ο φράκτης παραμένει, από την άνοιξη και μετά, ακάλυπτος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, γύρω από τα κοιμητήρια πρέπει να υπάρχει περίφραξη και πράσινη ζώνη

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, παρά τις οχλήσεις τους προς τον Δήμο δεν έχουν λάβει απάντηση και, το μοναδικό δέντρο που αποκαταστάθηκε, έγινε με ένα αισθητά μικρότερου μεγέθους, το οποίο δεν άλλαξε καθόλου την συνολική, δυσάρεστη για τους κατοίκους εικόνα.

Η εικόνα της περίφραξης στο συγκεκριμένο σημείο, πριν το κλάδεμα

Τι απαντάει ο Δήμος

Από την πλευρά του Δήμου, επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, Σάκη Κολλάτο, ο οποίος αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια των κατοίκων και μάς εξήγησε ότι δεν έχει γίνει κοπή δέντρων, αλλά κλάδεμα. Το ένα από τα δέντρα, όπως ανέφερε ο κύριος Κολλάτος, ήταν σάπιο και αντικαταστάθηκε από άλλο, όντως μικρότερου μεγέθους που δεν πληροί τις προϋποθέσεις των κανονισμών. Όπως εξήγησε, ο δήμος είναι στη διαδικασία αναζήτησης εργολάβου για να αγοραστούν και να φυτευτούν νέα, μεγάλα δέντρα που θα καλύπτουν το φράκτη αλλά, προς το παρόν, αυτό δεν έχει ευδοκιμήσει. Ο κύριος Κολλάτος μάς είπε τηλεφωνικά ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί γύρω στα μέσα Σεπτέμβρη και, μέχρι τέλος της χρονιάς, τα κλαδεμένα δέντρα θα έχουν φουντώσει αρκετά, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της περιοχής.

Όλες οι ειδήσεις

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ζητάει συγγνώμη ο 32χρονος συζυγοκτόνος, αλλά ρίχνει ευθύνες στην Καρολάιν

Καιρός – Καύσωνας: Ξεκινούν τα 40αρια, έρχεται αφρικανική σκόνη

Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους: Συνεδριάζει την Πέμπτη η επιτροπή για αποφάσεις

Η Γραμμή 4 του Μετρό σε αριθμούς: Πού θα βρίσκονται οι σταθμοί – Πόσο θα συντομεύσουν οι αποστάσεις

Μετςκάτοικοικαταγγελίαδήμος Αθηναίων