Ελλάδα|17.01.2019 14:11

Θεσσαλονίκη: Νερό με ουράνιο τρέχει από τις βρύσες στη Νυμφόπετρα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Νερό με ουράνιο τρέχει για περισσότερους από δύο μήνες από τις βρύσες των σπιτιών και των καταστημάτων στη Νυμφόπετρα του Δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη, με την ταλαιπωρία των περίπου 500 κατοίκων να συνεχίζεται για τουλάχιστον 1,5 μήνα ακόμα, διάστημα που χρειάζεται να ολοκληρωθεί ο αγωγός που θα φέρει πόσιμο νερό από άλλο σημείο στον οικισμό.

Από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή ότι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για πόση, αλλά και για μαγείρεμα, αφού περιέχει επικίνδυνα για την υγεία τους στοιχεία ουρανίου. Ωστόσο, η αναστάτωση που προκλήθηκε στο χωριό είναι τεράστια, αφού από φόβο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων χρησιμοποιεί εμφιαλωμένα νερά, εκτός από την πόση και το μαγείρεμα και για άλλες καθημερινές τους ανάγκες (μπάνιο, πλύσιμο δοντιών κτλ.)

Όπως είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, στοιχεία με ουράνιο εντοπίστηκαν σε όλες τις δημοτικές και τις ιδιωτικές γεωτρήσεις στη Νυμφόπετρα. Η λύση που επιλέχθηκε, ήταν να κατασκευαστεί αγωγός, ο οποίος να φέρει πόσιμο νερό στη Νυμφόπετρα από γεώτρηση που βρίσκεται στον κοντινό οικισμό του Προφήτη και η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για άρδευση.

Κατά τον κ. Λιάμα, ο αγωγός δεν πρόκειται να είναι έτοιμος πριν από το τέλος Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα η ταλαιπωρία των κατοίκων, αλλά και να παραμείνουν αυξημένα τα έξοδα εξαιτίας της αγοράς εμφιαλωμένου νερού.

Φυσικό φαινόμενο

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλβης, το πρόβλημα με την ύπαρξη ουρανίου στο πόσιμο νερό εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αναλύσεις που έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 2018. 
«Τότε η Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας μας είπε ότι οι κάτοικοι πρέπει να σταματήσουν την κατανάλωση νερού για πόση και μαγείρεμα και μας συνέστησαν να προχωρήσουμε άμεσα σε δεύτερες αναλύσεις. Όταν μετά από πέντε μέρες οι δεύτερες αναλύσεις έδειξαν το ίδιο πρόβλημα, βγάλαμε ανακοίνωση και ενημερώσαμε τους κατοίκους. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ζήτημα, αλλά και σε επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως μας είπαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου, αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, δεν υπάρχει πρόβλημα, αν οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας χρησιμοποιήσουν το νερό της βρύσης για την καθημερινή ατομική τους υγιεινή», σημείωσε στο ethnos.gr ο κ. Λιάμας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με βάση τα όσα είπαν στο δήμο επιστήμονες, η ύπαρξη ουρανίου στο πόσιμο νερό αποτελεί γεωλογικό φαινόμενο. «Όπως μας είπαν οι επιστήμονες, τα πετρώματα της περιοχής διαθέτουν ουράνιο και μία σεισμική δόνηση μπορεί να επηρέασε τον υδροφόρο ορίζοντα», είπε ο δήμαρχος Βόλβης.

Θεσσαλονίκη Νυμφόπετρα Λιάμας