Ελλάδα|29.06.2021 14:23

Προνόμια εμβολιασμένων: Ανοίγουν οι κλειστοί χώροι από 1η Ιουλίου - Πώς θα λειτουργήσουν

Newsroom

Τα προνόμια αλλά και τους περιορισμούς που θα καταργηθούν το επόμενο διάστημα για τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για την «κάρτα ελευθερίας» στους νέους έως 25 ετών. Μετά την ανακοίνωση των προνομίων για τους νέους που εμβολιάζονται και τo Freedom Pass, την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρω, ακολούθησαν οι ενημερώσεις από τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη οι οποίοι παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη. 

Ο υπουργός Επικαρατείας, Γιώργος Γεραπατρίτης, επισήμανε ότι ο στόχος είναι τριπλός: Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί.

Πιο αναλυτικά:

Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.

  • Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων. 
  • Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα όπου θα υπάρχει διαβάθμιση.

Θα είναι είτε αμιγείς χώροι, είτε μεικτοί. Στους αμιγείς χώρους θα είναι όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο του εμβολιασμού τους. Στους μεικτούς θα είναι όσοι θα έχουν υποβληθεί σε rapid ή μοριακό τεστ. Θα εναπόκειται στον επιχειρηματία να αποφασίσει αν θα αποδέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Στους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% χωρητικότηταςΣτους μεικτούς χώρους από 25% έως 75% και εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού. 

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι μόλις θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξουν και οι κλειστοί χώροι σε κέντρα διασκέδαση, εστιατόρια και καφέ. 

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test και υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.  Η ταυτοποίηση θα γίνεται είτε με την ταυτότητα είτε με τον ΑΜΚΑ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Όλες οι ειδήσεις

Πώς θα λειτουργήσουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι εστίασης και διασκέδασης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ανακοινώσεις για τους πίνακες Πικάσο και Μοντριάν - «Η Εθνική Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της»

Προανακριτική: «Παράβαση καθήκοντος» καταλογίζει η ΝΔ στον Ν. Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Eμβόλιο: Ολοταχώς για τρίτη δόση από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – Τι μελετούν οι ειδικοί

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πως μπορείτε να το εκδώσετε - Η διαδικασία στην πλατφόρμα

Κορονοϊόςεστίασηεμβολιασμένοικλειστοί χώροικινηματογράφοιθέατραεμβολιασμοίπρονόμια