Ελλάδα|30.06.2021 18:49

Εισαγγελέας προς Δικαστικό Συμβούλιο: Χωρίς κουκούλα οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σοφία Φασουλάκη

Να βγουν οι κουκούλες στους δύο προστατευόμενους μάρτυρες Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμο Σαράφη ζητεί με μία πρόταση 46 σελίδων προς το δικαστικό συμβούλιο, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου.

Η εισαγγελική λειτουργός, στο πλαίσιο της ειδικής διαδικασίας για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έχει την γνώμη ότι τα δύο πρόσωπα με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» πρέπει να εξεταστούν με τα πραγματικά τους στοιχεία και χωρίς κουκούλες. Με δύο λόγια ζητεί την άρση της προστασίας τους.

Κατά την κρίση της, οι δύο υποθέσεις που ερευνώνται, δηλαδή η μία της Novartis και η άλλη, των τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν έχουν καμία συνάφεια, ούτε ουσιαστική ούτε νομική.

«Καθίσταται πρόδηλο», λέει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, ότι «οι δύο αυτές δικογραφίες είναι άσχετες μεταξύ τους ως εκ τούτου η προστασία που απολαμβάνουν οι δύο μάρτυρες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την κύρια υπόθεση Novartis δεν μπορεί να ισχύσει και για την υπόθεση που ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου με βάση τη δίωξη που άσκησε η Ολομέλεια της Βουλής».

Σημειώνει μάλιστα ότι «δεν μπορεί η υπό προστασία μάρτυρες να είναι στο διηνεκές και για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση υπό καθεστώς απαραβίαστης προστασίας, γιατί έτσι θα απαξιωθεί ο θεσμός των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Κατά την κρίση της κ. Θεοδώρου, οι δύο αυτοί προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έπρεπε να έχουν λάβει αυτήν την ιδιότητα, ούτε στην κύρια υπό έρευνα υπόθεση, δηλαδή αυτή της Novartis. Και αυτό γιατί ούτε κατέθεσαν κάτι ουσιώδες, ούτε πιθανολογήθηκε ότι θα πέσουν θύματα αντεκδίκησης από τα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα σημειώνει ότι οι εν λόγω μάρτυρες είχαν εξεταστεί στις ΗΠΑ και ως εκ τούτου απέβλεπαν σε ίδιο όφελος. Συνεπώς δεν μπορούσαν να μπουν σε καθεστώς προστασίας. Τον τελικό λόγο θα έχει το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Όλες οι ειδήσεις

Self test: Αρχίζει ξανά η δωρεάν διάθεση στα φαρμακεία από 1η Ιουλίου- Ποιους αφορά

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν λεφτά - Αν έρθει η πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε

Εστίαση – Διασκέδαση: Πώς θα εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι στους μικτούς χώρους – Τι είπε ο Γεωργαντάς

Η κλοπή του αιώνα στο Παρίσι: Ο κλέφτης βρήκε κλειστό τον συναγερμό και σήκωσε πίνακες ανεκτίμητης αξίας

NovartisΔημήτρης ΠαπαγγελόπουλοςΆρειος ΠάγοςΜάξιμος ΣαράφηςΑικατερίνη Κελέση