Ελλάδα|18.01.2019 09:52

Πειραιάς: Αλλάζει η εικόνα της πόλης με την ανάπλαση στο Μικρολίμανο!

Μαρία Λιλιοπούλου

Ωστόσο οι δυσκολίες του έργου, το οποίο θα υλοποιείται εντός του αστικού ιστού, οδήγησαν το υπουργείο Υποδοµών στην έγκριση προσθήκης ειδικών όρων στη διακήρυξη δηµοπράτησης του έργου.

Με χθεσινή απόφαση του υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, καθορίστηκε ότι οι διαγωνιζόµενοι θα πρέπει να διαθέτουν οικονοµική και χρηµατοοικονοµική επάρκεια και συγκεκριµένα:

  • Ιδια κεφάλαια τουλάχιστον 2 εκατοµµυρίων ευρώ.
  • Μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών για την τελευταία τριετία τουλάχιστον 4 εκατοµµυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται η µονοδρόµηση της κύριας οδού, που γίνεται ήπιας κυκλοφορίας, η διαπλάτυνση των πεζοδροµίων, η κατασκευή καθιστικών, η σκίαση και η δενδροφύτευση κατά µήκος του παραλιακού µετώπου, ποδηλατόδροµος και δύο χώροι στάθµευσης. Στον σχεδιασµό εντάσσεται και η πλήρης αποµάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών στη ζώνη της παραλίας.

«Σύνθετο έργο»

Οπως επισηµαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης του υπουργείου Υποδοµών, το συγκεκριµένο έργο είναι σύνθετο και απαιτητικό και περιλαµβάνει εργασίες ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων που απαιτούν ειδικές γνώσεις, εξοπλισµό και προσωπικό, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί το συντοµότερο δυνατό και αυστηρά εντός χρονοδιαγραµµάτων ώστε να επηρεαστεί όσο γίνεται λιγότερο η κίνηση της περιοχής, η οποία εντάσσεται στον αστικό ιστό και είναι και τουριστική.

Το σύνολο του έργου θα εκτελεστεί υπό τη συνεχή παρακολούθηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ εκσκαφές, µετατοπίσεις και καθαιρέσεις θα γίνουν διά χειρός – όπως επισηµαίνεται. Επιπλέον θα µετατοπιστεί µεγάλος αριθµός δικτύων ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεφωνίας µε ταυτόχρονη υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου της ∆ΕΗ.

ΠειραιάςΜικρολίμανο