Ελλάδα|18.01.2019 10:34

Το θρίλερ µε τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Στον απόηχο της τραγωδίας της περασµένης Τρίτης στο Αιγαίο, µε θύµα ένα 4χρονο κορίτσι από το Ιράκ, τουρκικά ΜΜΕ και µια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στα νησιά δίνουν διαστάσεις θρίλερ στις συνθήκες βύθισης του πλεοµένου στο οποίο επέβαιναν το κοριτσάκι και άλλοι 46 µετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν.

Ο πατέρας του παιδιού που πνίγηκε κατηγορεί ως υπεύθυνους τους Ελληνες λιµενικούς, υποστηρίζοντας ότι έδεσαν τη βάρκα στο περιπολικό σκάφος και τους έκαναν κύκλους στη θάλασσα, κάτι που διαψεύδει µε επίσηµη ανακοίνωση το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος, ενώ η ΜΚΟ Aegean Boat Report µε δική της ανακοίνωση εµπλέκει ένα σκάφος-φάντασµα, µε δύο κουκουλοφόρους επιβαίνοντες. Η φουσκωτή λέµβος, που είχε αποπλεύσει από το Κουσάντασι µε προορισµό τις ακτές της Σάµου, άρχισε να µπάζει νερά στις 3 τα ξηµερώµατα της Τρίτης ενώ έπλεε στα τουρκικά ύδατα. Από το πλήρωµα περιπολικού του ελληνικού Λιµενικού ενηµερώθηκε η Τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία επενέβη, και στο Κουσάντασι µεταφέρθηκαν σώοι 46 επιβαίνοντες και νεκρό το 4χρονο κοριτσάκι.

Ο Ιρακινός Μοχάµεντ Φαντίλ, πατέρας του κοριτσιού και άλλων δύο παιδιών που διασώθηκαν, µε δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ προέβη σε µια περίεργη καταγγελία για τις συνθήκες του ναυαγίου. «Ενα σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής µάς σταµάτησε στην ανοιχτή θάλασσα. Υπήρχαν µεγάλα κύµατα. Θεωρήσαµε ότι ήρθαν για να µας σώσουν. Μας είπαν να σταµατήσουµε τον κινητήρα. Εδεσαν το σκάφος µε σκοινί και άρχισαν να µας κάνουν κύκλους. Προσπάθησαν να µας σκοτώσουν» φέρεται να είπε όπως µεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού».

Σύµφωνα µε τη ΜΚΟ, δύο άγνωστοι µε µάσκες πλησίασαν τους πρόσφυγες και τους ανάγκασαν να τους δώσουν ένα µπιτόνι µε βενζίνη

Μαζί µε σκάφος της FRONTEX

Το τηλεγράφηµα, που αναπαράχθηκε σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγείου του Λιµενικού, το οποίο µε ανακοίνωσή του διευκρίνισε πως το ελληνικό περιπολικό σκάφος δεν είχε καµία εµπλοκή, πέρα από την ενηµέρωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής και την παραµονή του στο σηµείο, µαζί µε σκάφος της FRONTEX στη διάρκεια της επιχείρησης, για παροχή συνδροµής, εφόσον χρειαζόταν.

«Αµεσα και όπως προβλέπεται από τη ∆ιεθνή Σύµβαση περί Ερευνας και ∆ιάσωσης, ενηµερώθηκαν οι τουρκικές Αρχές µέσω των θεσµοθετηµένων διαύλων επικοινωνίας των δύο επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας-Τουρκίας (IRCC Riraeus – MRCC Ankara) και στην περιοχή έσπευσε έγκαιρα σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο, αφού αρχικά προέβη στον εντοπισµό και στην περισυλλογή των επιβαινόντων από το ανωτέρω σκάφος, στη συνέχεια τους αποβίβασε στις έναντι τουρκικές ακτές, χωρίς να δηλωθεί στις ελληνικές Αρχές αγνοούµενος».

Στη διάρκεια της επιχείρησης, το ελληνικό περιπολικό παρέµενε κοντά στην οριογραµµή, µαζί µε κοινοτικό µέσο της δύναµης FRONTEX, ενώ η βάρκα των προσφύγων παρασύρθηκε χωρίς επιβαίνοντες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ρυµουλκήθηκε στη Σάµο από το σκάφος της FRONTEX.

Η ανακοίνωση της ΜΚΟ Aegean Boat Report ήρθε να περιπλέξει την εικόνα ακόµη περισσότερο, δίνοντας κινηµατογραφικές διαστάσεις στο τραγικό περιστατικό. Η οργάνωση ανεβάζει στους 54 τον αριθµό των επιβαινόντων στη λέµβο -µεταξύ τους 24 παιδιά-, ενώ εµπλέκει ένα σκάφος-φάντασµα, µε δύο επιβαίνοντες που φορούσαν µαύρες στολές και µάσκες. Αυτοί πλησίασαν τους πρόσφυγες, τους ανάγκασαν να τους δώσουν ένα µπιτόνι µε βενζίνη που υπήρχε στη βάρκα, την έδεσαν µε σκοινί και ξεκίνησαν να τη ρυµουλκούν προς τις τουρκικές ακτές, ενώ προσπάθησαν να το βυθίσουν.

προσφυγικόΜΚΟFrontex