Ελλάδα|18.01.2019 11:24

Αλλαγές σε Νηπιαγωγείο, Α' Δημοτικού: Πόσα παιδιά θα έχει το κάθε τμήμα

Newsroom

Eνα πάγιο αίτηµα της εκπαιδευτικής κοινότητας ικανοποίησε χθες το υπουργείο Παιδείας µε τη θεσµοθέτηση της µείωσης του αριθµού των µαθητών από 25 σε 22 ανά τάξη στα νηπιαγωγεία και στην Α’ Δηµοτικού.

Ταυτόχρονα αποφάσισε την καθιέρωση του µαθήµατος της Διατροφικής Αγωγής στα δηµοτικά σχολεία.

Οι σχετικές τροπολογίες συζητήθηκαν χθες στην Ολοµέλεια της Βουλής, καθώς εντάχθηκαν στο νοµοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστήµιου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλληµνιακό Ταµείο και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά στον αριθµό των µαθητών, θα µειωθεί από το επόµενο σχολικό έτος 2019-2020 και, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, «µε την τροπολογία ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτηµα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας».

Στο θέµα αυτό είχε αναφερθεί πριν από µερικούς µήνες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε εξαγγείλει το µέτρο και είχε τονίσει ότι ο αριθµός των µαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δηµοτικά πρέπει να µειωθεί, αλλά και να καθιερωθεί µέγιστος αριθµός 25 µαθητών σε κάθε τµήµα της Γ’ Λυκείου.

Το νοµοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση του µαθήµατος ∆ιατροφική Αγωγή στα δηµοτικά σχολεία

Βέβαια, η χθεσινή τροπολογία αφορά µονάχα το νηπιαγωγείο και την Α’ Δηµοτικού, και όχι τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, καθώς αυτήν τη στιγµή δεν υπάρχει η δυνατότητα για την επέκταση του µέτρου σε όλες τις βαθµίδες. Χθες το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ακόµη µία καινοτοµία και αποφάσισε να καθιερώσει µάθηµα Διατροφικής Αγωγής στα δηµοτικά σχολεία, στο πλαίσιο του ολοήµερου προγράµµατος.

Ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφου. Σ. Αναγνωστοπούλου, Τρ. Μηταφίδη, Αθ. Μιχελή και Α. Ριζούλη, η οποία ορίζει ως διακριτό µέρος του ωρολογίου προγράµµατος του ∆ηµοτικού Σχολείου τη «∆ιατροφική Αγωγή». Η διδακτική της ώρα θα ανατίθεται, κατά προτεραιότητα, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τη δεύτερη ώρα (14.15-15.00) του ολοήµερου π ρογράµµατος.

δημοτικό σχολείονηπιαγωγείομαθητές