Ελλάδα|05.07.2021 22:54

Κορονοϊός - 4ο κύμα: Σκέψεις για επιστροφή μάσκας και αυστηρά μέτρα στα μαγαζιά

Newsroom

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων εν όψει του 4ου κύματος κορονοϊού το οποίο πλησιάζει. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα και επισημαίνουν με κάθε τρόπο πως ο πλήρης εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα για την πανδημία. Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν τη ζωή τους από Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι.

Προκειμένου να περιοριστεί, όσο γίνεται, το 4ο κύμα της πανδημίας, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν μια σειρά μέτρων για να περιοριστούν οι εστίες διασποράς του ιού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, στο προσκήνιο έρχονται και πάλι οι μάσκες για τον κορονοϊό, καθώς η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική από το απλό στέλεχος κορονοϊού αλλά και από τις υπόλοιπες γνωστές μεταλλάξεις.

Στο τραπέζι η επιστροφή της μάσκας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σημείωσε πως όσον αφορά την πορεία της πανδημίας αλλά και τη χρήση των μασκών «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα». Παράλληλα σημείωσε πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται αυστηρότερα πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEΝ, τόνισε για το θέμα των μασκών πως η Επιτροπή ουδέποτε δεν πρότεινε τη μη χρήση μάσκας, συμπληρώνοντας πως η απόφαση έδωσε το λάθος μήνυμα στους πολίτες: «Είναι τεράστιο λάθος να πετάξουμε τις μάσκες. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Ποτέ δεν είπε  η Επιτροπή να τις πετάξουμε. Η Επιτροπή έδωσε μόνο μια μικρή χαλάρωση. Όταν είμαστε σε μια περιοχή χωρίς συγχρωτισμό μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα», τόνισε.

Τσιόδρας: Αττική Κρήτη και Νότιο Αιγαίο παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση 

Μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε στη σύσκεψη την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, ξεκαθάρισε. 

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε λόγος και για τις εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή τις περιοχές, όπου δεν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Σε αυτές πρέπει συγκαταλέγονται οι χώροι διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ, μπιτς μπαρ), στα οποία παρατηρούνται μεγάλες συναθροίσεις. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για να τις περιορίσει.

Έλεγχοι σε κλαμπ και μπουζούκια - Λουκέτο σε παραβάτες και μπόνους σε όσους τηρούν τα μέτρα 

Αναλυτικότερα, κυρώσεις αλλά και επιβραβεύσεις έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ανάλογα με το εάν εφαρμόζουν ή όχι τα μέτρα που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Όπως αποκάλυψε στο OPEN η Σοφία Φασουλάκη, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ αλλά και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα εστιάσουν κυρίως στις παραλίες, εκεί που υπάρχουν πολλά μπιτς μπαρ, αλλά και σε κλαμπ και σε μπουζούκια.

Την ίδια ώρα αναμένεται να υπάρξει και κάποιου είδους «μπόνους» για όσους επιχειρηματίες τηρούν κατά γράμμα τα υγειονομικά μέτρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, αναμένεται να υπάρξει κάποια διαδικτυακός κατάλογος στον οποίο θα καταγράφονται το ονόματα των καταστημάτων αυτών και έτσι θα «διαφημίζονται» τα μαγαζιά που τηρούν τα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και λουκέτα σε καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα και μάλιστα από την πρώτη βαριά παράβαση στην οποία θα υποπέσουν. Δε θα υπάρχει δηλαδή προειδοποίηση με απλό πρόστιμο, όπως κατά τη διάρκεια του lockdown.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Εμβολιασμός εφήβων: Ξεκινά για παιδιά από 15 έως 17 ετών

Γλυκά Νερά: Χαμογελαστός ο Αναγνωστόπουλος, «λες και πήγαινε κρουαζιέρα»

Hλεκτρονικός φάκελος οχήματος με στοιχεία στο gov.gr - Ανοίγει ο δρόμος για πρόστιμα

Μέσα Μεταφοράς: Στάσεις εργασίας σε μετρό και λεωφορεία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

καταστήματαεμβολιασμοίμάσκεςΚορονοϊόςεμβόλιαμέτρα