Ελλάδα|06.07.2021 17:41

Ιστοσελίδα για τον ποντιακό ελληνισμό κατακτά την 1η θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Newsroom

Ιστοσελίδα για τον ποντιακό ελληνισμό δημιούργησε ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Μίκρας, στην Καρδία. Η δουλεία των μαθητών κατάφερε να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «ιστοσελίδα» του πανελληνίου διαγωνισμού, με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός – μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Η ιστοσελίδα, που ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο καλωσορίζει τους επισκέπτες της με τα λόγια του πολιτικού Λεωνίδα Ιασωνίδη: «Να μας ξεραθεί το στόμα, αν σε λησμονήσουμε, πατρική γη του Πόντου».

(Φωτ.: 3ο Γυμνάσιο Μίκρας)

Η Λυδία Βλασακίδου, η Κατερίνα Ερμείδου και ο Φάνης Χατζηιορδάνου στην ιστοσελίδα που δημιούργησαν, μιλούν για την προέλευση της λέξης «Πόντος», επικαλούμενοι τους αρχαίους συγγραφείς Ησίοδο και Πίνδαρο.

Επιπλέον στην ιστοσελίδα τους αφηγούνται την ιστορία του Πόντου, ξεκινώντας από τη μυθολογία και φτάνοντας μέχρι σήμερα.

Εξετάζουν ακόμη τα ποντιακά επώνυμα, παρουσιάζουν αποκόμματα παλιών εφημερίδων και συστήνουν στο ευρύ κοινό γνωστές προσωπικότητες από τον ποντιακό ελληνισμό και αγίους της Εκκλησίας. Φυσικά γίνεται ειδική μνεία και στα γεγονότα της Γενοκτονίας.

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς είναι και ένα από τα σημαντικότερα σημείο αναφοράς του Πόντου, η Παναγία Σουμελά.

Αποκαλύπτουν, τέλος, τις συνταγές για το πολίτικο τσουρέκι, τον τανωμένο σουρβά, τα ωτία και τα πισία και δεν παραλείπουν να αφιερώσουν μια ενότητα στα ποντιακά έθιμα, το «μας», την «κοσσάρα», το Πάσχα των νεκρών και τους Μωμόγερους.

(Φωτ.: 3ο Γυμνάσιο Μίκρας)

Υπεύθυνη καθηγήτρια του πρότζεκτ ήταν η Παρασκευή Γάτσια, η οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και την τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ποντίων, με στοιχεία και ντοκουμέντα από την Αμερική, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες του κόσμου.

«Δεν είχαμε καθόλου στο μυαλό μας τη βράβευση. Μας ενδιέφερε να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία των ανθρώπων αυτών που έζησαν τα γεγονότα και έχασαν τη ζωή τους», σημειώνει μία από τις μαθήτριες, η Κατερίνα. 

«Τα παιδιά αγαπούν πολύ την ιστορία και θέλουν να μάθουν γι’ αυτήν και να ανακαλύψουν τις ρίζες τους», αναφέρει η καθηγήτρια τους.

Το διαγωνισμό διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος της Unesco και με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα που δημιούργησαν τα παιδία.

πηγή: pontosnews

Πόντος