Ελλάδα|08.07.2021 12:29

Εστίαση - Ψυχαγωγία: Πώς άνοιξαν σε άλλες χώρες και πώς στην Ελλάδα

Μαρία Λιλιοπούλου

Μια ακόμα ψηφίδα στο παζλ των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοιού στην Ελλάδα προσέθεσε η αυστηροποίηση των μέτρων με την απαγόρευση των ορθίων πελατών σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και beach bar από την Πέμπτη 8 Ιουλίου.

Τα νέα μέτρα δεν αναιρούν - επί του παρόντος τουλάχιστον - τα προηγούμενα, τα οποία αφορούν το διαχωρισμό των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας σε αμιγώς εμβολιασμένων, στις οποίες μπορούν να εισέρχονται και όσοι έχουν αποδεικτικό ότι νόσησαν εντός του τελευταίου 6μήνου και μικτών ως προς τους εσωτερικούς τους χώρους, αν και η πολύμηνη μάχη με την πανδημία έχει διαφοροποιήσει πολλές φορές έως τώρα τη βεντάλια των μέτρων που ανακοινώνονται.

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων, πάντως, φαίνεται ότι μάλλον αποτελεί ελληνική ...πατέντα καθώς ακόμα και στα πιο «αυστηρά» κράτη, στα οποία επιλέγεται η επίδειξη υγειονομικού πιστοποιητικού για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους εστίασης είτε αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων υπό τη μορφή οριζόντιου μέτρου είτε το πιστοποιητικό δεν συμπεριλαμβάνει αποκλειστικά τους εμβολιασμένους, αλλά και όσους νόσησαν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ή όσους έχουν κάνει προηγουμένως τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό στον κορονοιό.

Διεθνώς εξακολουθεί να ισχύει ένα μωσαικό μέτρων με κοινή συνισταμένη στις περισσότερες χώρες την επίδειξη ενός υγειονομικού πιστοποιητικού, (το οποίο όμως συμπεριλαμβάνει και την εναλλακτική του αρνητικού τεστ) στις περιπτώσεις μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού ή πολιτιστικών εκδηλώσεων με πολυάριθμους θεατές, τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Αυστηρότερα μέτρα έχουν υιοθετήσει μέχρις στιγμής για τους εσωτερικούς χώρους χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία, ενώ και το Ισραήλ, το οποίο «ανέπνευσε» πρώτο λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών, φαίνεται ότι πλέον σκέφτεται την αυστηροποίησή τους.

Το ethnos.gr συγκέντρωσε και παρουσιάζει τα ισχύοντα μέτρα σε αρκετές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης

Αυστρία

  • Τα εστιατόρια έχουν ανοίξει. Η είσοδος γίνεται με με την επίδειξη αρνητικού τεστ ή αποδεικτικού εμβολιασμού ή νόσησης. Οι μάσκες δεν είναι πλέον υποχρεωτικές ούτε για τους εργαζομένους εφόσον τηρούν τις προυποθέσεις εισόδου που ισχύουν και για τους πελάτες και δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός ατόμων στα εστιατόρια ή απόσταση μεταξύ των καθήμενων πελατών.
  • Δεν ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ μειωμένη χωρητικότητα 75% επιβάλλεται μόνο στα κλαμπ.

Δανία

  • Ισχύει απαγόρευση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων άνω των 50 ατόμων σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους και άνω των 100 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Για την είσοδο σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ πρέπει να επιδεικνύεται υγειονομικό πιστοποιητικό, το "coronapas," το οποίο αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και εκείνους που έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ 72 ωρών είτε ως εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του πελάτη ή σε έγχαρτη μορφή. Τα κλαμπ παραμένουν κλειστά.

Βέλγιο

  • Η εστίαση είναι ανοιχτή, ο αριθμός στα τραπέζια δεν μπορεί να ξεπερνά τα 8 άτομα χωρίς να προσμετρώνται τα παιδιά έως 12 ετών και τα τραπέζια πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι πελάτες. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό αλλά και για τους πελάτες εφόσον σηκωθούν από το τραπέζι τους. Είναι υποχρεωτική η μέτρηση διοξειδίου του άνθρακα στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων ώστε οι πελάτες να ελέγχουν εάν ο χώρος διαθέτει επαρκή αερισμό.

Γαλλία

  • Εστιατόρια και μπαρ λειτουργούν στο 50% της πληρότητάς τους στους εσωτερικούς χώρους και μόνο για καθιστούς πελάτες. Η επίδειξη του υγειονομικού πιστοποιητικού (pass sanitaire) δεν είναι υποχρεωτική σε εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα, μουσεία, μνημεία. Στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας είναι σε λειτουργία μόνο η εφαρμογή Tous AntiCovid, η οποία βοηθά στην ιχνηλάτηση σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε κάποια από τις επιχειρήσεις. Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο μόνο σε χώρους συγκέντρωσης άνω των 1.000 ατόμων, όπως π.χ. συναυλιακοί χώροι, κλπ.

Γερμανία

  • Στη χώρα τα μέτρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές οι πελάτες καλούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να γίνουν δεκτοί σε εσωτερικούς χώρους εστίασης.

Ιταλία

  • Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας ενός μέτρου. Μπαρ, παμπ, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία είναι ανοιχτά σε όλη την ιταλική επικράτεια και σε κάθε τραπέζι μπορούν να καθίσουν έως 6 άτομα χωρίς να υπάρχει περιορισμός ατόμων αν πρόκειται για δύο οικογένειες που θέλουν να φάνε μαζί.

Πορτογαλία

  • Τα αυξανόμενα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος «πάγωσαν» τα σχέδια «απελευθέρωσης». Ετσι, σήμερα ο βασικός κανόνας για εστιατόρια, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία είναι πως παραμένουν ανοιχτά έως τη 1 π.μ. Και στους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι 50%. Ωστόσο ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού ανά περιοχή σε κάποιες περιοχές οι χώροι εστίασης κλείνουν στις 10.30 μ.μ. Ή στις 11 μ.μ. Και το όριο ατόμων ανά τραπέζι είναι 4 ή 6 άτομα στους εσωτερικούς χώρους και 10 ή 6 στους εξωτερικούς.

Ισπανία

  • Τα ισχύοντα μέτρα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά σε γενικές γραμμές οι εσωτερικοί χώροι λειτουργούν στο 50% της πληρότητάς τους σερβίροντας έως και 6 άτομα ανά τραπέζι. Για παράδειγμα στη Μαδρίτη εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες λειτουργούν από τις 6 π.μ. Έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα σερβίροντας έως 6 άτομα ανά τραπέζι στο εσωτερικό και έως 8 στους εξωτερικούς χώρους. Η μέγιστη πληρότητα στην εστίαση είναι στο 50% και σε μουσεία, θέατρα, σινεμά και χώρους πολιτισμού στο 75%. Τα νυχτερινά κέντρα επιτρέπεται να λειτουργούν έως τις 3 π.μ.

Λουξεμβούργο

  • Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών, γυμναστηρίων αλλά και οι διοργανωτές εκδηλώσεων, μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να λειτουργήσουν με το σύστημα CovidCheck ή όχι. Εάν επιλέξουν το πρώτο, θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένα άτομα και άτομα που έχουν διαγνωστεί αρνητικά στον κορονοιό συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων τους. Στην περίπτωση αυτή η λειτουργία δεν υπόκειται σε περιοριστικούς όρους χρήσης μάσκας για το προσωπικό, αποκλειστικά καθήμενων πελατών και αποστάσεων μεταξύ τραπεζιών. Σε αντίθεση με την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα, όσοι επιλέξουν την υιοθέτηση του συστήματος CovidCheck, μπορούν να το κάνουν ακόμα και για συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα και όχι για όλες, για συγκεκριμένα τμήμα της επιχείρησης ή για συγκεκριμένες εκδηλώσεις (π.χ. γάμοι ή πάρτι γενεθλίων). Επιπλέον εάν ο ιδιοκτήτης το θελήσει μπορεί να μεταπηδήσει στη «μικτή» κατηγορία επιχείρησης.

Σουηδία

  • Εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες παραμένουν ανοιχτά σε συγκεκριμένες ώρες εξυπηρετώντας έως 8 άτομα στο ίδιο τραπέζι στους εσωτερικούς χώρους. Η εξυπηρέτηση επιτρέπεται μόνο σε πελάτες που κάθονται σε τραπέζι ή στο μπαρ και όχι σε όρθιους.
  • Ο αριθμός των θεατών σε δημόσιες εκδηλώσεις εξαρτάται από το είδος της εκδήλωσης και την εγκατάσταση. Συγκεκριμένα σε εσωτερικούς χώρους με καθορισμένες θέσεις ο μέγιστος αριθμός θεατών είναι 50 και με καθορισμένες θέσεις 300 με τις παρέες να απέχουν τουλάχιστον 1 μέτρο η μία από την άλλη. Σε εξωτερικούς χωρους εκδηλώσεων ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εφόσον υπάρχουν καθορισμένες θέσεις είναι 3.000 και εάν δεν υπάρχουν, 600.

Κύπρος

  • Για την είσοδο σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, απαιτείται η κατοχή υγειονομικού πιστοποιητικού (Corona Pass ή Safe Pass), το οποίο θα αποδεικνύει ότι είναι εμβολιασμένοι, έχουν αρνητικό τεστ κορονοιού ή έχουν αναρρώσει από κορονοιό. Η προσκόμιση του πιστοποιητικού είναι υποχρεωτική μεταξύ άλλων σε χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ), χώρους θρησκευτικής λατρείας, υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστάσεων τεχνών ή θεαμάτων, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου, καζίνο, κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες, γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους και σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Κροατία

  • Επιτρέπεται το σερβίρισμα γευματων σε εσωτερικούς χώρους, αλλά οι επιχειρήσεις που δε σερβίρουν φαγητό εξυπηρετούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και δε σερβίρεται αλκοόλ μετά τις 11 μ.μ. Τα κλαμπ είναι κλειστά.

Τσεχία

  • Οι αποστάσεις συνεχίζουν να τηρούνται, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές και επιτρέπονται έως 4 άτομα στα τραπέζια.

Εσθονία

  • Η χωρητικότητα στους εσωτερικούς χώρους περιορίζεται στο μισό και οι επιχειρήσεις κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Λετονία

  • Φαγητό στους εσωτερικούς χώρους σερβίρεται μόνο σε εμβολιασμένους, οι οποίοι είναι επίσης οι μόνοι που μπορούν να πάνε στον κινηματογράφο ή το θέατρο. Στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται στο ίδιο τραπέζι έως δύο οικογένειες ή 4 ενήλικες διαφορετικών οικογενειών.

Λιθουανία

  • Φαγητό σε εσωτερικούς χώρους σερβίρεται μόνο σε εμβολιασμένους.

Μάλτα

  • Εστιατόρια και μπαρ είναι ανοιχτά με τον περιορισμό των 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Ολλανδία

  • Οι επιχειρήσεις που ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούν να λειτουργούν σε απόλυτη πληρότητα.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Θύελλα αντιδράσεων από μεγάλο τμήμα της ιατρικής κοινότητας έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε την Δευτέρα την άρση σχεδόν όλων των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων από τη χρήση της μάσκας έως τις κοινωνικές αποστάσεις από τις 19 Ιουλίου. Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα των κλαμπ και επανεκκίνηση των φεστιβάλ χωρίς περιορισμούς στην ταξιθεσία, το χορό ή τον αριθμό των θεατών. Επίσης θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση και ορθίων στις αγγλικές πάμπ, ενώ δε θα είναι απαραίτητη η υπογραφή μέσω της χρήσης του QR code ή της ιχνηλάτησης μέσω του βρετανικού ΕΣΥ. Αναμένεται, πάντως, να αφεθεί στη διακριτική ευχερεια των ιδιοκτητών να ζητήσουν τη συνέχιση της χρησης της εφαρμογής ή την επίδειξη αρνητικού τεστ κορονοιού πριν την είσοδό τους.
  • Οι ιδιοι κανόνες πιθανότατα θα ισχύουν και για τους εμβολιασμένους, αν και ο Μπόρις Τζόνσον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια «προνόμια» μεταξύ των οποίων ότι δε θα ισχύει ο κανόνας της απομόνωσης για στενές επαφές κρούσματος εφόσον τα άτομα είναι εμβολιασμένα, ενώ οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να μπορούν να ταξιδεύουν σε ορισμένες χώρες χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα με την επιστροφή τους.

Ρωσία

  • Οσοι θέλουν να γευματίσουν ή να διασκεδάσουν σε εσωτερικούς χώρους επιδεικνύουν εδώ και λίγες ημέρες αποδεικτικό μέσω ενός QR-code ότι έχουν εμβολιαστεί ή είναι αρνητικοί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοιού.

Ισραήλ

  • Η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει επαναφέρει το μέτρο χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου σε ισχύ πρόσθετους περιορισμούς και συγκεκριμένα το «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο είχε αποσύρει την 1η Ιουνίου.
  • Το «πράσινο πιστοποιητικό» επέτρεπε σε εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα που είχαν νοσήσει να επισκέπτονται εσωτερικούς χώρους για φαγητό ή να παρακολουθούν εκδηλώσεις, συναυλίες, κλπ. Πιθανό επαναλανσάρισμα του λεγόμενου «Green Pass» θα σημάνει αυτόματα τον περιορισμό ορισμένων συγκεντρώσεων πληθυσμού και την απαγόρευση συμμετοχής σε ορισμένες εκδηλώσεις σε μη εμβολιασμένους πολίτες.

Όλες οι ειδήσεις

Μετακίνηση εκτός νομού - Σκέρτσος: Δεν εξετάζονται νέα μέτρα και περιορισμοί

Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα για τη Φενέρμπαχτσε

Γονικές άδειες: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς είναι δικαιούχοι των νέων γονικών αδειών

Νέα μέτρα σε εστίαση: Με 3 χρώματα εφαρμογή για είσοδο πελατών

Δίκη Γιακουμάκη: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Μπαμπατζάν σε Ερντογάν: Τα λεφτά μας έχουν γίνει γραμματόσημα – Η Ευρώπη γεμίζει εδώ τα ρεζερβουάρ

άρση μέτρωνΚορονοϊόςεστίασηψυχαγωγία