Ελλάδα|18.01.2019 15:16

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Διοικητηρίου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ανοίγει ο φάκελος «Πλατεία Διοικητηρίου», προκειμένου να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο παραμένει ανοιχτή «πληγή» εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, μετά τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με πρωτοβουλία της αρμόδιας υφυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου και με αντικείμενο την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Απόστολος Αντωνούδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας, εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και μέλη του Συλλόγου Φίλων της Πλατείας Διοικητηρίου.

Αποφασίσθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου να συγκληθεί η πρώτη ομάδα εργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, στην οποία θα προσκομισθεί το προσχέδιο μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεσμεύθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τεχνικής μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θεσσαλονίκης, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται, είναι να παραμείνει ως έχει ο αρχαιολογικός χώρος, που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή της περιοχής πριν από περίπου τριάντα χρόνια και πάνω από αυτόν να διαμορφωθεί χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.

Ιστορική πλατεία

Η πλατεία Διοικητηρίου, η γνωστή και ως «Λευκά Μάρμαρα» για πολλούς από τους παλιούς Θεσσαλονικείς, αποτελούσε μία από τις ιστορικότερες πλατείες, απέναντι ακριβώς από κτίριο του Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, από το οποίο τη χωρίζει η οδός Αγίου Δημητρίου.

Σε αυτήν έπαιξαν και μεγάλωσαν αρκετές γενιές γνωστών Θεσσαλονικέων, μεταξύ των οποίων ο ποδοσφαιριστής – θρύλος για τον ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας, όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Γιώργος Λυσσαρίδης, ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του, Διονύσης και άλλοι.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’80 η πλατεία ανασκάφηκε, προκειμένου να αναπλαστεί, αλλά ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.  Από τότε ξεκίνησαν ατέρμονοι διάλογοι επί διαλόγων για το μέλλον της πλατείας Διοικητηρίου, χωρίς να βρεθεί κάποια λύση. Η πλατεία παρέμεινε μία ανοιχτή τρύπα, με τα αρχαιολογικά ευρήματα να είναι μεν εμφανή από το δρόμο, αλλά να μην είναι επισκέψιμα για τους πολίτες και τους τουρίστες της Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη