Ελλάδα|11.07.2021 08:54

Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις για ψηφιακούς νομάδες - Η θέση της Αθήνας

Newsroom

Ο κορονοϊός μετέβαλε πολλά από τα δεδομένα στην καθημερινή ζωή. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος που εργαζόμαστε. Πολλοί άνθρωποι, το διάστημα της καραντίνας, έμειναν στο σπίτι και έμαθαν να δουλεύουν από εκεί.

Οι δεδομένες συνθήκες δημιούργησαν μια νέα κατηγορία εργαζομένων, που έλαβε την ονομασία «ψηφιακοί νομάδες».

Ταξίδια στον κόσμο και μαζί εργασία

Η επιλογή που δόθηκε ήταν η ιδανική ευκαιρία για όσους επιθυμούν να ταξιδεύουν. Κι αυτό γιατί μέσω της τηλεργασίας θα μπορούσαν να συνδυάσουν την δουλειά με τα ταξίδια. Οι ψηφιακοί νομάδες αυξάνονται συνεχώς αριθμητικά, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται. 

Ως εκ τούτου, πολλές κυβερνήσεις αλλά και εταιρικοί κολοσσοί προσαρμόζουν τα δεδομένα τους και υιοθετούν την νέα αυτή πρακτική για τους υπαλλήλους τους. Πρόσφατα η πορτογαλική κυβέρνηση μετέτρεψε μια ολόκληρη κοινότητα στο όμορφο νησί της Μαδέρα σε «ψηφιακό νομαδικό χωριό».

Οι χώρες που παρέχουν εργασία για ψηφιακούς νομάδες

Έρευνα της εταιρείας Nestpick που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας παρουσιάζει τις χώρες οι οποίες ενδείκνυνται για όσους επιλέξουν αυτόν τον τρόπο εργασίας. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 31η θέση της λίστας με τους 75 προορισμούς. Ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις είναι το Δουβλίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Σαγκάη. Στη λίστα ξεχωρίζουν επίσης το Ντουμπάι και το Ταλίν της Εσθονίας. 

Και η θέση της Ελλάδας

Είναι χαρακτηριστικό πως η ζήτηση των digital nomads στην Ελλάδα είναι αυξημένη και η κατηγορία διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στην αγορά. Η χώρα μας, με βάση τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα το ΜΙΤ, αν κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μία χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για 6 μήνες, θα είχε όφελος που θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Τι αναζητούν οι ψηφιακοί νομάδες

Η μελέτη αποτυπώνει ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες που κάνουν ελκυστική μια πόλη για τους digital nomads και ποιες είναι οι βασικές τους απαιτήσεις από τις χώρες - προορισμούς. Στους πιο σημαντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η τιμή και η διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου γραφείων στα σπίτια, καθώς και ταχύτητα και η χωρητικότητα του διαδικτύου. 

Ιδιαίτερα σημαντικό για τους ψηφιακούς νομάδες είναι το καθεστώς κάτω από το οποίο ένας αλλοδαπός μπορεί να εργαστεί στη χώρα προορισμού και το κατά πόσο τα κράτη προσφέρουν ειδική θεώρηση εισόδου για αυτούς τους υπαλλήλους, καθώς και συγκεκριμένες συνθήκες, όπως οι φορολογικές μειώσεις. 

Επίσης σημαντικά κριτήρια για τους ψηφιακούς νομάδες είναι οι παράγοντες που καθιστούν μια πόλη εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κανείς, όπως η πρόσβαση σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ο γενικός καιρός, τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα, ο θόρυβος. 

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόβλεψη για 40 θανάτους και 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Δεκαπενταύγουστο

Κορονοϊός - Οι περιοχές που χτυπά η μετάλλαξη Δέλτα

Νέα μέτρα - Διαχωρισμός στην εστίαση: Το τελικό σχέδιο, η εφαρμογή ελέγχου και τα πρόστιμα

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο

Ινδία: Πίστευαν ότι εμβολιάζονταν αλλά τους έβαζαν αλατόνερο – Συλλήψεις γιατρών για μεγάλη απάτη

Κορονοϊόςψηφιακοί νομάδεςαγορά εργασίαςτηλεργασίακαραντίναταξίδια