Ελλάδα|12.07.2021 18:38

Κορονοϊός - Μέλος Επιτροπής: Πίεση από κυβερνητικά στελέχη να δοθεί εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε

Newsroom

Τη στιγμή που η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών ενός 4ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και τα κρούσματα έχουν παρουσιάσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία 24ωρα, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Τάκης Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε πως «υπήρχε πίεση από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και πολλά Μέσα Ενημέρωσης προκειμένου να δοθεί η εικόνα ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο παιδίατρος - επιδημιολόγος χαρακτήρισε ότι αυτό ήταν «μέγα λάθος» καθώς ήταν κάτι που, κατά τον ίδιο, συνέβη και την περασμένη χρονιά αλλά και το Πάσχα. «Σας θυμίζω και την περίφημη κουβέντα “Πάσχα στο χωριό”» τόνισε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι «κατανοητό πως όλοι θέλουμε να τελειώσουμε με την πανδημία αλλά το να κάνουμε αυτή την επιθυμία μας πραγματικότητα είναι ό,τι πιο ανόητο υπάρχει».

Παρερμηνεύτηκαν οι συστάσεις της Επιτροπής για τις μάσκες

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι ακριβείς συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «ήταν πολύ μακριά από το "τελειώσαμε με τις μάσκες" και από το "πετάμε τις μάσκες". Οι μάσκες είναι σύμμαχος. Ακόμα και αν αποφασιστεί να φύγουν δε θα τις πετάξουμε, αλλά θα τις κρατήσουμε με προσοχή», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε πως αυτή τη στιγμή «πληρώνουμε» ένα μέρος από το μήνυμα «πετάμε τις μάσκες» που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα και ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

Τέλος, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως δημιουργήθηκε μια εν γένει πίεση στην κοινωνία από αυτό το μήνυμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η εργαλειοποίηση των επιστημόνων

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από την κυβέρνηση να σταματήσει η εργαλειοποίηση των επιστημόνων και η επικοινωνιακή βουλιμία σε σχέση με την έκβαση της πανδημίας και παράλληλα καλεί τους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό και να εμβολιαστούν. Αναλυτικά αναφέρει:

«Όταν ζητούσαμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει η εργαλειοποίηση των επιστημόνων και η επικοινωνιακή βουλιμία σε σχέση με την έκβαση της πανδημίας, μας κατηγορούσε για υγειονομικό σαμποτάζ.

Τώρα που ο παιδίατρος-επιδημιολόγος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Τάκης Παναγιωτόπουλος κάνει λόγο για πιέσεις και μηνύματα από κυβερνητικά στελέχη περί υπέρβασης του κορονοϊού και ωραιοποίησης της κατάστασης τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός; 

Πότε επιτέλους θα αποφασίσει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία με όρους διαφάνειας, ειλικρίνειας και ρεαλισμού; Χωρίς να δείχνει υπεύθυνους, χωρίς να διχάζει!
Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. κάνει έκκληση στους πολίτες να απορρίψουν τον διχασμό, να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Και ίσως κάποια στιγμή ο κος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του σταθούν στο ύψος των περιστάσεων…​».

ΚΙΝΑΛ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση για τις δηλώσεις

Το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσει του μέλους της Επιτροπής και υπογραμμίζει ότι μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και η εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου μέλους της επιτροπής επιστημόνων, δημιουργούν σοβαρό ζήτημα για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας.
Αναδεικνύουν τις ανεύθυνες προσπάθειες της Κυβέρνησης, να εμφανίσει ότι η πανδημία τελείωσε, ωραιοποιώντας την κατάσταση, αλλά θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Μόνη λύση είναι η ενίσχυση του εμβολιασμού και ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας».

Όλες οι ειδήσεις

Eμβόλιο: O EMA προειδοποίησε για νέες παρενέργειες σε AstraZeneca και Johnson & Johnson

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μετάλλαξη Δέλτα – Σύψας: Θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Θα είναι πολύ δύσκολο το φθινόπωρο

Τροχαίο στη Νίκαια: «Συγχωρώ τον οδηγό», λέει ο τραγικός πατέρας – Δεν μπορεί να γίνει η δωρεά

Νέα μέτρα – Εστίαση: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας στο Open

ΚορονοϊόςκρούσματαΤάκης Παναγιωτόπουλοςμάσκες