Ελλάδα|09.07.2021 17:36

Στη φάκα της ΕΛ.ΑΣ. διακινητής μεταναστών μετά από σήμα των βρετανικών Αρχών

Ευλαμπία Ρέβη

«Μετρ» στην πλαστογραφία και τη διακίνηση μεταναστών ήταν ένας 50χρονος Σύρος που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στην Κυψέλη μετά από συνεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (UKNCA). Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, ο 50χρονος πρόσφυγας που φέρεται να ανήκει σε ευρύτερο κύκλωμα όχι μόνο προμήθευε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, αλλά τους έκρυβε κιόλας σε διάφορα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, φροντίζοντας μαζί με τους συνεργούς τους όλες τις λεπτομέρειες -από την πρώτη μέχρι την τελευταία- για την μεταφορά των «πελατών» τους σε χώρες του εξωτερικού.

Η αρχή για τη σύλληψή του έγινε όταν οι βρετανικές Αρχές διαπίστωσαν ότι έστελνε ύποπτα ταχυδρομικά δέματα προς το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση και ψευδώνυμα. Από τα δέματα αυτά βρέθηκε ότι ο 50χρονος συλληφθείς είχε επαφές με διακινητές μεταναστών εντός και εκτός Ελλάδος τους οποίους προμήθευε με ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι έφτασε το σήμα για εκείνον στις ελληνικές Αρχές.  Στο σπίτι του μάλιστα βρέθηκαν και 15 ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία είχαν δηλωθεί στις ηλεκτρονικές βάσεις των EUROPΟL και INTERPOL ως κλεμμένα – απολεσθέντα.  

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, προσέγγιζε νεοεισερχόμενους στην Ελλάδα μετανάστες, τους οποίους απέκρυπτε έναντι αμοιβής σε διάφορα διαμερίσματα. Ακολούθως οργάνωνε μαζί με τους συνεργούς του, την περαιτέρω προώθησή τους σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εφοδιάζοντάς τους με κλεμμένα ή πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών και διεκπεραίωνε τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο. 

Όσα βρήκαν οι Αρχές στο σπίτι του

Κατά τον έλεγχο στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν

  • 16 διαβατήρια διαφόρων χωρών 
  • 26 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών 
  • 24 άδειες διαμονής και VISA Ευρωπαϊκών κρατών 
  • 13 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών 
  • Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων και ταχυδρομικών αποστολών δεμάτων 
  • Τρία (3) κινητά τηλέφωνα 
  • Χρηματικό ποσό -15-0 ευρώ 

Οι κατηγορίες σε βάρος του

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.  Κατηγορείται για τα αδικήματα της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα, της κατοχής και χρήσης διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, πλαστογραφίας και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση.

Όλες οι ειδήσεις

Eμβόλιο: O EMA προειδοποίησε για νέες παρενέργειες σε AstraZeneca και Johnson & Johnson

Αποτελέσματα Πανελληνίων 2021: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μετάλλαξη Δέλτα – Σύψας: Θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι – Θα είναι πολύ δύσκολο το φθινόπωρο

Τροχαίο στη Νίκαια: «Συγχωρώ τον οδηγό», λέει ο τραγικός πατέρας – Δεν μπορεί να γίνει η δωρεά

Νέα μέτρα – Εστίαση: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας στο Open

πλαστογραφίαΚυψέληΒρετανίαμετανάστεςαστυνομία