Ελλάδα|12.07.2021 18:38

Πατήσια: ΜΑΤ σε διαμαρτυρία κατοίκων για την αποψίλωση χώρου πρασίνου

Newsroom

Νέα κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει οι κάτοικοι στον χώρο πρασίνου της οδού Ιακωβάτων, στα Κάτω Πατήσια για την Τετάρτη, 14 Ιουλίου οι οποίοι, από την περασμένη εβδομάδα, καλούν καθημερινά σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων να κόψει δέντρα του χώρου, για την τοποθέτηση οικίσκων (κοντέινερς) που θα στεγάσουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή της πέμπτης δημοτικής κοινότητας. Τα αιτήματα της Επιτροπής Πολιτών Γειτονιών Πατησίων είναι η  εύρεση κατάλληλων χώρων για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, καθώς και το να μην κοπεί κανένα δέντρο.

Σε κάποιες από τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαμαρτυρόμενοι συμμετέχοντες ήρθαν αντιμέτωποι και με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που τούς περίμεναν εκεί.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν έκπληκτοι οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, είδαν μπουλντόζες να ξεριζώνουν δέντρα από το πάρκο. Η αντίδραση των παρευρισκόμενων ήταν άμεση και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν, προσωρινά, οι εργασίες οι οποίες, όμως, θα συνεχιστούν.

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δήμου, «Ανοιχτή Πόλη», πίεσαν τον εργολάβο (αξίζει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για τον ίδιο εργολάβο που, τον Μάιο, επιχείρησε να σφραγίσει το Θέατρο Εμπρός) και μετά από πιέσεις τον ανάγκασαν, όπως υποστηρίζουν, να παραδεχτεί ότι δεν είχε άδεια για την κοπή των δέντρων. Ο ίδιος, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι απλώς τα κλάδευε.

Ο χώρος, που βρίσκεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας (Ιακωβάτων και Λ. Ιωνίας), στα Κάτω Πατήσια, χρησιμοποιείται, από την ανάπλασή του το 2005, ως χώρος πρασίνου και δημοτικό πάρκινγκ. Η τότε δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε φροντίσει για την φύτευση 180 δέντρων, και είχε χαρακτηρίσει την ανάπλαση ως «σημαντικό βήμα», σε μία τόσο επιβαρυμένη περιοχή.

Το δε δημοτικό πάρκινγκ της Ιακωβάτων, εξυπηρετεί τον σταθμό ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων, καθώς και το νοσοκομείο Παμμακάριστος. Έχει ενδιαφέρον ότι, παρότι η χρήση του χώρου είναι σαφής, εδώ και 16 χρόνια, ακόμα και σήμερα, πολεοδομικά, είναι κατοχυρωμένος ως «αδόμητος», γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.

Τι απαντάει ο Δήμος Αθηναίων

Το ethnos.gr επικοινώνησε με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρου Τσιατσιάμη, στην προσπάθεια να διευκρινιστεί κατά πόσο έχει συμβεί η κοπή των δέντρων που καταγγέλουν οι κάτοικοι. Όπως μάς εξήγησαν, «δεν έγινε καμία κοπή δέντρου και το κλάδεμα των δέντρων δεν απαιτεί σχετική αδειοδότηση. Για το δήμο της Αθήνας η εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης και η πρόσβαση σε αυτήν όλων των παιδιών της πόλης είναι απόλυτη προτεραιότητα. Στις  συγκεκριμένες σχολικές αίθουσες που δημιουργούνται στο χώρο θα στεγαστούν 253 παιδιά και οι οικογένειες τους θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τον επαγγελματικό και οικογενειακό βίο». Επιπλέον, γεννήθηκε το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατή η τοποθέτηση των οικίσκων, χωρίς να πειραχτούν δέντρα. Ο ΓΓ του Δήμου υποστήριξε ότι «η δημιουργία στο συγκεκριμένο οικόπεδο των 11 οικίσκων και των συνοδών χρήσεων προβλέπει και τη μεταφύτευση 5 από τα 45 δέντρα που βρίσκονται στο χώρο, διατηρώντας τα υπόλοιπα 40. Παράλληλα για την ενίσχυση του ισοζυγίου του πρασίνου θα φυτευτούν 13 επιπλέον μεγάλα δέντρα (πλατάνια), ενώ θα γίνουν και χαμηλές φυτεύσεις. Για την διαδικασία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από την πολεοδομική νομοθεσία». Τέλος, θελήσαμε να μάθουμε για ποιο λόγο, ένας χώρος που, επί 16 χρόνια, χρησιμοποιείται ως χώρος πρασίνου, πολεοδομικά, είναι χαρακτηρισμένος ως «αδόμητος». Όπως μάς ενημέρωσαν, το συγκεκριμένο πάρκο δεν είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου ή κοινόχρηστος χώρος αφού, «το οικόπεδο είναι αδόμητο, διότι δεν υπάρχει κανένα κτίσμα εντός του. Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και επιπροσθέτως προβλέπονται πολεοδομικά οι χρήσεις νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών»

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Οργανωμένο κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με θύμα τη 19χρονη - Μαρτυρίες γειτόνων στο ethnos.gr

Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, εστίαση και διασκέδαση

Euro 2020 – Μετάλλαξη Δέλτα: Ολέθριο το θέαμα των 60.000 θεατών στον τελικό, λέει ο ΠΟΥ

Κορονοϊός: Μετακινούν άρον άρον γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά λόγω πανδημίας – Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι

ΜΜΜ: Έρχονται εκπτώσεις στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών για εμβολιασμένους

Self test: Στους δικαιούχους και τα παιδιά από 12 - 17 ετών

διαμαρτυρίεςδήμος ΑθηναίωνπάρκοσυγκεντρώσειςΠατήσια