Ελλάδα|30.10.2018 07:51

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τους ναζί

Τίμος Φακαλής

Πρόκειται για την επέτειο της 30ης Οκτωβρίου 1944, η οποία καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στις 14 Απριλίου 2016 μετά από πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη την οποία και υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί (Τρίτη 30 Οκτωβρίου) έχει προγραμματιστεί κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε στην περιοχή μεταξύ του Λευκού Πύργου και του Βασιλικού Θεάτρου, με αφορμή και τη μετονομασία του δρόμου σε 30ης Οκτωβρίου. Παράλληλα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου υλικό από συγγραφείς και λογοτέχνες καθώς και ντοκιμαντέρ της δημοτικής τηλεόρασης (TV- 100) που είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενες επετείους για τη συγκεκριμένη μέρα. Έκθεση ντοκουμέντων, με θέμα: "Εθνική αντίσταση 1941-1944, ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα" φιλοξενείται από τις 28 Οκτωβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα (30 Οκτωβρίου), στις 7 το απόγευμα, ενώ θα διοργανωθούν επισκέψεις σχολείων στην έκθεση σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια μέρα και ώρα ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, θα μιλήσει σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Ενώ τιμάται η απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912 (στις 26 Οκτωβρίου) και η επέτειος του «Όχι» στις 28 Οκτωβρίου, αποσιωπήθηκε η δεύτερη απελευθέρωση της πόλης από τον ναζιστικό ζυγό, γιατί είναι μία "μη εθνικώς ορθή" απελευθέρωση, έγινε από τις ανταρτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Παρέμεινε θαμμένη, μέχρι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ να καθιερωθεί η 30η Οκτωβρίου ως δημόσια τοπική εορτή» είπε μεταξύ άλλων ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με αφορμή τον φετινό εορτασμό.

Αναλυτικά οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 2017 περιλαμβάνουν:

  • Έκθεση αρχειακού υλικού «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

  • Κατάθεση λουλουδιών στην αναθηματική πλάκα πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στις 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.45.

  • Εκδήλωση-ομιλία με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής: Η αντίσταση φοιτητών και καθηγητών» στις 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτρης Μαυροσκούφης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο τέως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Δώδος.

  • Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Τέλης Ζαχαράκης και Αθηνά Συκιώτη, οι οποίοι θα εκφωνήσουν τα ονόματα των πεσόντων μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θεσσαλονίκη