Ελλάδα|21.07.2021 12:48

Μνημείο για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού θα αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη

Newsroom

Στον αύλειο χώρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης πρόκειται να τοποθετηθεί το μνημείο για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού. Το έργο του αρχιτέκτονα Θανάση Λουκά αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου που από το 2017 τιμά τα θύματα κατά το Μαύρο Πάσχα των Θρακών. Στις 6 Απριλίου 1914 οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξή τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Το μνημείο χρηματοδοτεί η Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Έβρου. «Θέλουμε οι νεότεροι να μην ξεχάσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει αναβίωση εχθρικών στάσεων», σημειώνει ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος.

Το έργο του Θανάση Λουκά έχει ύψος και πλάτος στα 4 μέτρα και μήκος στα 7. Αποτελείται από δύο «Π» που συμβολίζουν την μετακίνηση των τότε προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα. Θα είναι φτιαγμένα από τούβλα και ενδιάμεσά του θα αιωρείται ένας σταυρός.

Το σύμπλεγμα θα πατάει πάνω σε μία μαρμάρινη (ή γρανιτένια) βάση μαύρου χρώματος που συμβολίζει τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ θα φυτευτεί και μία ελιά.

πηγή: pontosnews.gr

ΑλεξανδρούποληΠόντος