Ελλάδα|21.07.2021 20:55

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η κόντρα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Τίμος Φακαλής

Να μετατραπεί το σημερινό οικόπεδο της ΔΕΘ σε μητροπολιτικό πάρκο, ενσωματώνοντας ελαφρές εκθεσιακές δραστηριότητες (πολιτιστικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές) και να μεταφερθούν οι βαριές εκθέσεις (όπως η Agrotica κ.α.) στην Δυτική είσοδο της πόλης (περιοχή της Σίνδου) ζήτησαν την Τετάρτη (21.7) για άλλη μια φορά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, στην πόλη βρίσκονται από την Τρίτη (20.7) και συνεδριάζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού  Κέντρου που προκήρυξε η ΔΕΘ-HELEXPOA.E. στον υπάρχον χώρο.

ethnos.gr

Αχρείαστο Real Estate

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών επανέλαβαν τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και αρχαιολογικούς κινδύνους που κρύβει το σχέδιο της σημερινής διοίκησης. «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε αυτό το ατόπημα. Να διεκδικήσουμε δημόσια χρηματοδότηση και ισόρροπη ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για καλό της πόλης και των πολιτών. Είναι αναγκαίο να επανασχεδιαστεί η δομή της έκθεσης με βάση τις παγκόσμιες εξελίξεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής και υπουργός επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης. Σχολιάζοντας το master plan που έχει εγκριθεί ο κ. Μαγκριώτης έκανε λόγο για αχρείαστο real estate που θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την πόλη.

Πειραματόζωο των ΣΔΙΤ η Θεσσαλονίκη 

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Θεσσαλονίκη ως πειραματόζωο των ΣΔΙΤ σε αντίθεση με την Αθήνα όπου 4 μεγάλα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι το επιχείρημα της έλλειψης κρατικών χρημάτων είναι προσχηματικό, επισημαίνοντας πως υπάρχουν δημόσιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ «αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη». Αντ' αυτού, σημείωσε, επελέγη η μέθοδος ΣΔΙΤ, που σημαίνει ακριβότερες υπηρεσίες.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα 

Όπως εξήγησε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Άρης Μέντζος δύο αρχαίοι οδικοί άξονες περνούν μέσα από τους χώρους της έκθεσης. Πρόκειται για την «πύλη της Ρώμης» και την «Κασσανδρεωτική πύλη» η οποία γειτνιάζει με τη Βασιλική Παλαιοχριστιανική εκκλησία. «Αυτοί οι δύο δρόμοι θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο χώρο της ΔΕΘ, δημιουργώντας ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αρχαιοτήτων που θα βρεθούν» σημέιωσε ο κ. Μέντζος. «Οι  αρχαιότητες που πιθανότατα θα αναδειχτούν θα μας οδηγήσουν σε νέα περίπτωση Βενιζέλου», πρόσθεσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. 

ethnos.gr

Τριπλό όφελος για την πόλη θα έχει η μεταφορά της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη τόνισε ο Στράτος Μάνος, πολεοδόμος χωροτάκτης. Όπως είπε, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη με τη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, θα προσφέρει αναπτυξιακή υποδομή στη Δυτική Θεσσαλονίκη και θα δημιουργήσει χωρικούς όρους βιωσιμότητας σε βάθος 50ετιας στη ΔΕΘ.

Ποιοι συμμετέχουν στην Κίνηση

Στο πλευρό της Κίνησης Πολιτών για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη βρίσκονται μεταξύ άλλων οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης και οι επτά δήμαρχοι των Δυτικών Συνοικιών οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον Σίμο Δανιηλίδη. Όπως είπε ο πρώην υπουργός, η κίνηση έχει μέλη από διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αφετηρίες και χαίρει τη συμπαράσταση πολιτών, όλων των κομμάτων πλην ΝΔ και επίσημου ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσσαλονίκη η κριτική επιτροπή-Αποφασίζει εντός των ημερών για το σχέδιο της ανάπλασης-Τι λέει η πλευρά της ΔΕΘ

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από την Τρίτη (20.7) και συνεδριάζουν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, πλαισιωμένα και από Ευρωπαίους experts.

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ, οι διεθνώς καταξιωμένοι επαγγελματίες από τους τομείς της αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής τοπίου και του αστικού σχεδιασμού θα επιλέξουν εντός των επόμενων ημερών μεταξύ των 15 αρχιτεκτονικών προτάσεων που πέρασαν στην τελική φάση του Διαγωνισμού αυτή που θα λάβει το πρώτο βραβείο και θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία του εμβληματικού έργου για την πόλη.

ΔΕΘ/κριτική επιτροπή

Ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς της UNESCΟ και τέθηκε υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA), έχει ως στόχο τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, καθώς και τη βέλτιστη λειτουργικότητα των εκθεσιακών και συνεδριακών εγκαταστάσεών του, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, σημειώνει η διοίκηση του φορέα, θα αποτελέσει ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την οικονομία της, συμβάλλοντας στην ανάδειξή της σε διεθνή επιχειρηματικό και τουριστικό προορισμό.   

Τα τακτικά μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:

  1. JOAN BUSQUETS, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής (Ισπανία). Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος και επικεφαλής Καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design.
  2. FARSHID MOUSSAVI (Μεγάλη Βρετανία). Αρχιτέκτονας και Καθηγήτρια Πρακτικής Αρχιτεκτονικής στο Harvard Graduate School of Design.
  3. RENA SAKELLARIDOU (Ελλάδα). Αρχιτέκτονας, Καθηγήτρια στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.
  4. SIMON EWINGS (Νορβηγία). Αρχιτέκτονας και επικεφαλής της Haptic Architects στο Όσλο.
  5. SAMULI MIETTINEN, Εκπρόσωπος UIA (Φινλανδία). Αρχιτέκτονας και εταίρος στην JKMM Architects στο Ελσίνκι.
  6. ARETI MARKOPOULOU (Ελλάδα). Αρχιτέκτονας. Διευθύντρια του Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) στη Βαρκελώνη.
  7. IRENE DJAO-RAΚIΤINE (Γαλλία). Αρχιτέκτονας τοπίου και μέλος του Landscape Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  8. DIMITRIOS KERKENTZES (Μεγάλη Βρετανία). Γενικός Γραμματέας του Bureau International des Expositions, Παρίσι, Γαλλία.
  9. KΥRIAKOS POZRIKIDIS (Ελλάδα). Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.

Τα αναπληρωματικά μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι:

  • FANI VAVILI (Ελλάδα). Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
  • SIMON HARTMANN. Εκπρόσωπος UIA (Ελβετία). Αρχιτέκτονας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Harvard Graduate School of Design.
  • DANIEL FÜGENSCHUH (Αυστρία). Αρχιτέκτονας και Πρόεδρος στο Αυστριακό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων.

Όλες οι ειδήσεις

Η πρώτη απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Οι απόπειρες να νομιμοποιηθούν τα παράνομα πεπραγμένα δεν παραπλανούν

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο

Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό

NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Καμία ψυχική νόσος» - Η απάντηση Κούγια στον δικηγόρο του 30χρονου

ανάπλασηΔΕΘΘεσσαλονίκη