Ελλάδα|21.07.2021 18:51

Novartis: Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν για τις κουκούλες στους μάρτυρες

Σοφία Φασουλάκη

Το μαχαίρι και το πεπόνι στην απόφαση για το εάν θα βγουν οι κουκούλες των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς στην υπόθεση της Novartis.

Αυτό έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο προχώρησε σε διάσκεψη για το μείζον αυτό θέμα, μετά την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου. Η ανώτατη δικαστική λειτουργός είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες πρέπει να αποκαλυφθούν και να καταθέσουν με το όνομα τους και χωρίς κάλυψη. 

Κατά την κρίση της, η προστασία των μαρτύρων αφορούσε μόνο τη βασική υπόθεση της Novartis και των πρακτικών της εταιρείας για δωροδοκίες και όχι το σκέλος της υπόθεσης με την εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη την Τετάρτη συνεδρίασε τον δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα  με πληροφορίες, δεν αποφάσισαν αν θα πρέπει να μείνουν οι «κουκούλες» κρίνοντας ότι αρμόδιοι για αυτό το θέμα είναι οι εισαγγελείς που είναι υπεύθυνοι για τη διαφθορά και επομένως, είναι εκείνοι που μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη των προστατευόμενων μαρτύρων. 

Έτσι, μετά από αυτή την εξέλιξη, το θέμα περνάει στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Novartisπροστατευόμενοι μάρτυρεςμάρτυρες