Ελλάδα|22.07.2021 22:52

Απαλλοτρίωση 289 στρεμμάτων από την Εκκλησία ζητεί ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Μαρία Λιλιοπούλου

Αποφασισμένος να διεκδικήσει με όλα τα νόμιμα μέσα την έκταση των 289 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδας μέσω της επανεπιβολής ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης προκειμένου να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης, είναι ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει λάβει από τη Βουλιαγμένη περισσότερα από όσα εδικαιούτο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για το ζήτημα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την ομοφωνη αποφαση του δημοτικού συμβουλίου «ιστορική» σημειώνοντας ότι αφενός θα διαφυλάξει τη φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης ως πράσινου προαστίου, ενώ θα αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αποτρέποντας παράλληλα ένα κύμα άναρχης δόμησης που θα αλλοίωνε ανεπιστρεπτί τον σημερινό χαρακτήρα της πόλης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή εισηγείται την επανεπιβολή ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης, σε συνολικά 288,7 στρέμματα ακινήτων με φερόμενη ιδιοκτήτρια την Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Αποκλειστικός στόχος της βούλησης αυτής της πόλης είναι να επανέλθει το ανατραπέν σήμερα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, όπως αυτό καθορίστηκε το 1951 με το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της Βουλιαγμένης (γνωστό ως σύμβαση Κατσαφαρόπουλου).

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τεχνική και νομική προετοιμασία 5 ετών στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί νομικοί και μηχανικοί.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ετών 1951 - 1981 έχουν αποχαρακτηριστεί εκτάσεις - «φιλέτα» 544 στρεμμάτων στο Μικρό και το Μεγάλο Καβούρι, οι οποίες μετατράπηκαν από πράσινες κοινόχρηστες και κοινωφελείς σε οικοδομήσιμες, ενώ τα 289 στρέμματα, για τα οποία ελήφθη τώρα η απόφαση από το δήμο βρίσκονται στην «καρδιά» της Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα αριστερά και δεξιά της παραλιακής λεωφόρου που κατηφορίζει προς την Ακτή Βουλιαγμένης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ανάλυση του δημάρχου, το εμβαδόν των οικοδομήσιμων χώρων στη Βουλιαγμένη με διαδοχικές τροποποιήσεις ρυμοτομικού σχεδίου αυξήθηκε από 1.120 στρέμματα το 1951 (ποσοστό 37%) σε 1.682,38 (ποσοστό 53%), ενώ σήμερα είναι 1.393,68 στρέμματα (ποσοστό 46%). Ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της Εκκλησίας και των αιτήσεων αποχαρακτηρισμού που εκκρεμούν για την αρύθμιστη πολεοδομικά έκταση των 289 στρεμμάτων, θα ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 55%.

«Η αύξηση αυτή των οικοδομήσιμων ιδιόκτητων οικοπέδων της Εκκλησίας έγινε αποκλειστικά σε βάρος των χώρων προς κοινωφελείς σκοπούς και ελεύθερους από δόμηση που προέβλεπε η σύμβαση Κατσαφαρόπουλου, οι οποίοι συρρικνώθηκαν από 33% (1.008 στρέμματα) το 1951 σε 15% (463,71 στρέμματα) σήμερα», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ανέκοψαν αυτή την απομείωση των ελεύθερων χώρων μέσω της διαδοχικής κήρυξης απαλλοτριώσεων. Ωστόσο η αδυναμία του δήμου να αποζημιώσει τις εκτάσεις αυτές, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στον αποχαρακτηρισμό τους, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του πρώην δήμου Βουλιαγμένης και σήμερα του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αρνείται σταθερά, να ρυθμίσει πολεοδομικά τις εκτάσεις αυτές, χαράσσοντας οικοδομικές γραμμές και καθορίζοντας όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Αλλωστε – όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη τύπου τόσο από τον δήμαρχο όσο και από την επικεφαλής της νομικής ομάδας που επεξεργάστηκε την εισήγηση, Καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου και Δικαίου Περιβάλλοντος στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γλυκερία Σιούτη, «η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ήδη αποζημιωθεί σε είδος, δηλαδή σε γη για τις επίμαχες απαλλοτριώσεις στο πολλαπλάσιο».

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της Βουλιαγμένης έχει διασαλευθεί και με τις επίμαχες απαλλοτριώσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αποκατασταθεί, ως εξής:

- Στις περιοχές του Μικρού και Μεγάλου Καβουρίου, έχουν καταστεί οικοδομήσιμα περίπου 544,29 στρέμματα πλέον της ένταξης του ρυμοτομικού σχεδίου του 1951.

- Οι εκτάσεις, φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί των οποίων έχουν επιβληθεί ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για την αποκατάσταση του ισοζυγίου, αντιστοιχούν σε περίπου 288 στρέμματα.

«Αρα ακόμα και με την επανεπιβολή του συνόλου των απαλλοτριώσεων που αποφασίστηκε (288 στρ.), πάλι προκύπτει έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων της τάξεως των 256,29 στρεμμάτων (οικοδομήσιμες εκτάσεις φερόμενης ιδιοκτησίας της Εκκλησίας), επισημαίνει ο δήμος.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι βάσει του σχεδίου του 1951, με καθε αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστης έκτασης η ιδιοκτησία επ αυτού επέστρεφε στην Εκκλησία κατ εφαρμογή του σχετικού συμβατικού όρου της σύμβασης του 1951.

«Για μας ο όρος αυτός μπήκε εκεί ουσιαστικά για να προφυλάξει την περιοχή από μία κακόβουλη διοίκηση, από έναν κακό δήμαρχο, κοινοτάρχη, υπουργό ή νομάρχη που θα πήγαινε να μετατρέψει τις πράσινες και κονόχρηστες εκτάσεις σε τσιμέντα και τελικά αυτό το εργαλείο, το οποίο μπήκε με αγαθή πρόθεση μέσα στη σύμβαση, έγινε ένα όπλο στα χέρια της Εκκλησίας, η οποία το χρησιμοποίησε εις βάρος του περιβάλλοντος και του ισοζυγίου της πόλης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντέλλος.

Αποτέλεσμα, όπως εξηγούν από το δήμο, είναι η Εκκλησία σήμερα να είναι ιδιοκτήτρια πρισσότερων οικοδομήσιμων εκτάσεων απ΄αυτές που της αναλογούν με βάση το αρχικό ισοζύγιο του ΄51. «Εχει ήδη αποζημιωθεί για τις απαλλοτριώσεις σε είδος, δηλαδή σε γη και μάλιστα πολλαπλάσιας αξίας. Γνωρίζετε τι σήμαινε αξία γης το ΄51 και που έχουν φτάσει σήμερα οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των οικοδομήσιμων εκτάσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Επιβάλλεται λοιπόν ο αποκλεισμός της άτοπης διπλής αποζημίωσης της Εκκλησίας μία σε γη και μία σε χρήμα. Πήρε σε γη, την αξιοποιεί και ουσιαστικά αυτή τη στιγμή τα υπόλοιπα επιθυμεί να τα πάρει ως χρήμα» τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος προσθέτοντας ότι ο δήμος θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, εθνικά και διεθνή εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον εκτός των υπολοίπων, όπως εξήγησε η κυρία Σιούτη, μεγάλο μέρος της επίδικης έκτασης έχει δασικό χαρακτήρα και παρά το γεγονός ότι είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης εφόσον παραμένει δασοσκεπής δεν μπορεί να τύχει οικιστικής αξιοποίησης.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Ποιοι θα εμβολιαστούν με τρίτη δόση – Τι απάντησε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Λιανεμπόριο: Εξετάζεται να λειτουργεί όπως η εστίαση - Click away για ανεμβολίαστους

Νέα μέτρα: Rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους - Κρίσιμα 24ωρα για Μύκονο

Βιασμός 2 ανηλίκων σε spa: Αυτός είναι ο 47χρονος κατηγορούμενος

δήμος Βάρης Βούλας ΒουλιαγμένηςΕκκλησίααπαλλοτρίωση