Ελλάδα|24.07.2021 18:40

Δήμος Θεσσαλονίκης: Το νωρίτερο τη Δευτέρα ξανά σε λειτουργία η ιστοσελίδα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το νωρίτερο τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα τεθεί ξανά σε λειτουργία η ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 του μήνα από χάκερς, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η επαναλειτουργία της.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, το «πράσινο φως» θα δοθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και  τους υπεύθυνους για την τεχνολογία στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό, κατά τον κ. Αβαρλή, θα γίνει, όταν υπάρχει απόλυτη σιγουριά ότι το διαδικτυακό περιβάλλον είναι απολύτως καθαρό και ότι δε θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ευαίσθητα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί, όπως υποστήριξε ο κ. Αβαρλής μετά την ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό εμφανίστηκε τον περασμένο Μάιο και από τότε κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο.

«Είναι προτιμότερο να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ένα διαδικτυακό περιβάλλον απολύτως καθαρό, για να τεθεί σε λειτουργεί ξανά η ιστοσελίδα μας, παρά να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. Θα κάνουμε, ό,τι μας πουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, θεωρώ δεδομένο ότι πριν από την ερχόμενη Δευτέρα δε θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα μας», λέει ο κ. Αβαρλής.

Καθαρά δημοτολόγιο – ληξιαρχείο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεσσαλονίκης, οι χάκερς δε «χτύπησαν» ευαίσθητα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα οποία υπάρχουν καταχωρημένα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως αυτά του δημοτολογίου και του ληξιαρχείου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι δεν πειράχθηκαν τα αρχεία του δημοτολογίου και του ληξιαρχείου, οπότε τα προσωπικά δεδομένα τους είναι απολύτως ασφαλή. Με δική μου εντολή και μετά από συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης τέθηκε εκτός λειτουργίας, ώστε να προλάβουμε τυχόν μεγαλύτερα προβλήματα. Να σημειωθεί ακόμα ότι οι χάκερς δεν υπέκλεψαν τίποτα από την ιστοσελίδα μας, απλώς κρυπτογράφησαν κάποια αρχεία», τονίζει στο ethnos,gr ο κ. Αβαρλής.

Πώς έγινε η επίθεση των χάκερς

Το μήνυμα «Θεσσαλονίκη την έχετε πατήσει» στην αγγλική γλώσσα είδαν αιρετοί και εργαζόμενοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης να αναγράφεται στα χακαρισμένα αρχεία του ΟΤΑ. Παράλληλα, υπήρχε κι ένας υπερσύνδεσμος, ο οποίος οδηγούσε στα λύτρα που ζητούσαν οι χάκερς για να ξεμπλοκάρουν την ιστοσελίδα.

«Αν πατούσες τον υπερσύνδεσμο και προχωρούσες, πιθανότατα οι χάκερς θα ζητούσαν κάποια λύτρα, για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα, ωστόσο, κανείς δεν πάτησε το κουμπί, Αυτό μας είπαν να κάνουμε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αυτό κάναμε. Μόνο η αστυνομία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει», λέει ο κ. Αβαρλής.

Πρόσφατη αναβάθμιση

Κατά τον αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεσσαλονίκης ο τεχνολογικός εξοπλισμός του δήμου είναι προσφάτως αναβαθμισμένος. «Μόλις ανέλαβε η νέα διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, ήταν να αναβαθμίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Ήταν αδύνατο να προλάβουμε την επίθεση των χάκερς, ιδίως αυτήν τη εποχή που το 1/3 των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης δουλεύει από τα σπίτια του με τηλεργασία, λόγω του κορονοϊού και άρα χρησιμοποιεί οικιακά δίκτυα και μηχανήματα, που είναι πιο εύκολο να προσβληθούν. Βέβαια, δεν ξέρουμε πώς μπήκαν στο δίκτυο οι χάκερς. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα είμαστε απόλυτα ασφαλής από χάκερς, διότι, δυστυχώς, αυτοί είναι πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από τις εταιρείες.», τονίζει ο κ. Αβαρλής.

Όλες οι ειδήσεις

Μεταπολίτευση: Έβλαψε ή ωφέλησε την ελληνική κοινωνία;

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 - Τόκιο: Το διπλό στοίχημα πίσω από το αθλητικό ιδεώδες

Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική

Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: Το σκεπτικό προφυλάκισης του 30χρονου - Ευέξαπτο άτομο που μπορεί να κάνει κακό

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Εξαιρετική Σάκκαρη πέρασε το εμπόδιο της Κονταβέιτ

ιστοσελίδαδήμος Θεσσαλονίκηςχάκερ εισβολή