Ελλάδα|21.01.2019 12:07

Novartis: Το παρασκήνιο της νέας αντικατάστασης εισαγγελέα

Σοφία Φασουλάκη

Αλλαγή «φρουράς» για τρίτη φορά στην εποπτεία της δικογραφίας για τη Novartis.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Αγγελής, λίγες ηµέρες µετά την επιστροφή του ελληνικού κλιµακίου των εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς από τη Βιέννη υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του εποπτεύοντος, παρά την προσπάθεια, όπως λένε οι πληροφορίες, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να τον µεταπείσει.

Αφορµή, όπως όλα δείχνουν, τα τεκταινόµενα στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης µεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς (Ιωάννη Αγγελή, Ελένης Τουλουπάκη και του επίκουρου εισαγγελέα Χρήστου Τζούρα) µε το αµερικανικό κλιµάκιο για την πολύκροτη υπόθεση. Λίγες ηµέρες µετά (στα µέσα του ∆εκεµβρίου) δηµοσίευµα της εφηµερίδας «∆ηµοκρατία» εµφάνιζε τους Ελληνες εισαγγελείς να µην παραλαµβάνουν στοιχεία από το FBI, τα οποία αφορούν σε δωροδοκία πρώην υπουργού, µε το αιτιολογικό ότι δεν έχει τηρηθεί η δικονοµία και είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν προϊόντα υποκλοπής.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου, διέψευσε κατηγορηµατικά αυτήν την πληροφορία, ενώ εισαγγελικές πηγές σηµείωναν ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά και πως από εδώ και στο εξής αυτές οι συναντήσεις µε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα πραγµατοποιούνται υπό την αιγίδα της Eurojust.

Μάλιστα ο κ. Αγγελής, αµέσως µετά την επιστροφή του κλιµακίου, είχε υποβάλει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξιστορώντας τι ακριβώς διηµείφθη µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην πολύκροτη υπόθεση.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, την περασµένη εβδοµάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να αφήσει τα ηνία των ερευνών για τη Novartis, µε την κυρία ∆ηµητρίου να τον αντικαθιστά τελικά µε τον συνάδελφό του, επίσης αντεισαγγελέα, Παναγιώτη Μπρακουµάτσο. Πρόκειται για την τρίτη αντικατάσταση, αφού αρχικά ρόλο εποπτεύοντος είχε ο κ. ∆ηµήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος επίσης ζήτησε να αποµακρυνθεί για προσωπικούς λόγους. Ολα δείχνουν ότι η επίµαχη δικογραφία θα προκαλέσει πολλές ακόµη «αναταράξεις» όχι µόνο σε πολιτικό αλλά και σε δικαστικό επίπεδο.

Novartis