Ελλάδα|14.08.2021 10:22

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας για την καταχρηστική κράτησή του από την Τουρκία

Newsroom

Για τα όσα συνέβησαν χθες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και οδήγησαν στην απέλασή του από την Τουρκία, μίλησε στο OPEN ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος ταξίδεψε στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την καταχρηστική κίνηση της κράτησης του κ. Βαρυθυμιάδη, αλλά και για την παερεμπόδιση της επικοινωνίας του με υπάλληλο του ελληνικού προξενείου.

ΥΠΕΞ: Διάβημα στην Τουρκία για τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη

Σε διάβημα προχώρησε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την καταχρηστική κράτηση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργου Βαρυθυμιάδη, από τις τουρκικές αρχές.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Aνεπιθύμητο πρόσωπο για το τουρκικό κράτος 

Persona non grata θεωρείται από το τουρκικό κράτος ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης. Οι Αρχές τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα όπου την Κυριακή θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Το ζήτημα με την κράτηση του Γιώργου Βαρυθυμιάδη έχει ευρύτερες διαστάσεις λόγω του θεσμικού του ρόλου και με δεδομένο ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει «να υποστηρίξει με φυσική παρουσία το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προσπάθειά του να δώσει νέα ζωή στα μνημεία της Ορθοδοξίας στον Πόντο και την Μικρά Ασία».

Έτσι, το νέο ερώτημα που εγείρεται είναι εάν θα πάρει θέση το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και αν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ή τοποθέτηση.

Μαζί με τον πρόεδρο της ΠΟΕ στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκαν  η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι πέρασαν τελικώς στην Τουρκία.

Κατρούγκαλος: Προκλητική και προσβλητική ενέργεια

«Προκλητική και προσβλητική ενέργεια, όχι μόνον για τους απανταχού Ποντίους αλλά για το σύνολο των Ελλήνων» χαρακτήρισε την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργου Βαρυθυμιάδη από την Τουρκία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό. Όπως δήλωσε, «δεν αποτελεί δε μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σε αυτό, όπως και σε όλα τα εθνικά θέματα δεν δημαγωγεί, όπως έπραττε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ζητήσει τη Δευτέρα από το υπουργείο Εξωτερικών, με κοινοβουλευτική ερώτηση, να τοποθετηθεί για τις πληροφορίες που έχει και τα μέτρα που έχει λάβει, πέραν του προαναγγελθέντος διαβήματος», σημείωσε και προσέθεσε οτι «ένα όμως είναι βέβαιο: η κριτική που ασκήσαμε στην κυβέρνηση, για το ότι έθεσε ως μοναδικό στόχο "ένα ήσυχο καλοκαίρι" με την Τουρκία, παραχωρώντας χωρίς αντάλλαγμα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, δυστυχώς επαληθεύθηκε».

«Η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική στρατηγική της και τις προκλήσεις αν δεν δεσμευθεί, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο, για διάλογο και λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε.

Όλες οι ειδήσεις

Πυρκαγιά: Οι μεγάλοι κίνδυνοι που κρύβονται για όσους επιστρέφουν στα καμένα

Εύβοια: Ακυρώνουν 9 στους 10 τουρίστες – Έκκληση από τον πρόεδρο ξενοδόχων

Πυρκαγιές: Αυτή είναι η ΠΝΠ για αναδασώσεις και μέτρα για πυρόπληκτους

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Οι ενισχυτικές δόσεις «θα προκαλέσουν περισσότερους θανάτους παγκοσμίως»

Σέρρες: Πολύνεκρο τροχαίο - «Έλιωσε» το αυτοκίνητο

Πόντιοιδιάβημα διαμαρτυρίας/τουρκίαΥΠΕΞαπέλαση