Ελλάδα|21.01.2019 15:03

Θεσσαλονίκη: Εκλέγει τον πρώτο Εβραίο πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου στην ιστορία της

Τίμος Φακαλής

Μετά την εκλογή των πρώτων Εβραίων δημοτικών συμβούλων στην ιστορία του δήμου  Θεσσαλονίκης το 2010 -με την παράταξη Μπουτάρη-η πόλη ετοιμάζεται να εκλέξει την Παρασκευή και τον πρώτο Εβραίο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της. Πρόκειται για τον αρχιτέκτονα Σίμο Μπενσσασών ο οποίος είναι εντεταλμένος στα θέματα καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, ευρωπαϊκής δικτύωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τις προηγούμενες μέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε στον κ. Μπενσασσών να αναλάβει την τιμητική θέση μετά την παραίτηση της Καλυψώς Γούλας. «Είμαι κατά αρχήν θετικός. Θα πρέπει να συζητήσω με το δήμαρχο 2-3 ακόμη ζητήματα» είπε στο ethnos.gr ο δημοτικός σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη. Οι δυο τους θα συναντηθούν το πρωί της Τρίτης στο δημαρχείο και αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφίοτητά του. 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αξίωμα που αναλαμβάνει μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας  της Θεσσαλονίκης στα όργανα του δήμου. Καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών είχε αναλάβει ο Χασδάι Καπόν επί δημαρχίας Μπουτάρη. Την Παρασκευή στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. 

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είχε προτείνει για τη θέση και την δημοτικό σύμβουλο Μαρία Πασχαλίδου η οποία αρνήθηκε. 

Ποιος είναι ο Σίμος Μπενσασσών 

Ο Σίμος Μπενσασσών γεννήθηκε το 1945, έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από το ΑΠΘ και πληροφορικής από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Δούλεψε σαν αρχιτέκτονας μέχρι το 1975, και σαν σύμβουλος στην εφαρμογή της πληροφορικής στην κατασκευαστική βιομηχανία μέχρι το 1980. Το 1980 ξεκίνησε μια επιχείρηση πληροφορικής, την Bensasson & Chalmers Lid, στο Cambridge της Αγγλίας και το 1987 μια δεύτερη, την Synthesys Software Ltd.

Το 1990 μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου διετέλεσε επικεφαλής της έρευνας στις “Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες” (FET) και ακολούθως επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της ΕΕ σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Το 2006 αποσπάστηκε στο CEDEFOP στην Θεσσαλονίκη. Δίδαξε Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και είναι εντεταλμένος στα θέματα καινοτομίας, ανθρώπινου δυναμικού, ευρωπαϊκής δικτύωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

δήμος ΘεσσαλονίκηςΣίμος ΜπενσασσώνΓιάννης Μπουτάρης