Ελλάδα|21.01.2019 23:20

Έβγαλε... Λαγό το βίντεο με τα επεισόδια από το συλλαλητήριο (pics+vid)

Newsroom

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, την Κυριακή, είχε οριστεί στις 14:00. Οι διαδηλωτές, όμως, άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Συντάγματος νωρίτερα. Εκείνη την ώρα, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εμφανίστηκαν και οι νεοναζί.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ατόμων εμφανίστηκε -σε παράταξη- και γέμισε τη Βασιλίσσης Αμαλίας με φέιγ βολάν που έγραφαν από τη μια πλευρά «ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και από την άλλη «ΑΛΗΤΕΣ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Αφού πέταξαν τα φέιγ βολάν, αποχώρησαν από εκεί και πήγαν στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Περίπου μία ώρα προτού ξεκινήσει επίσημα το συλλαλητήριο, περίπου 50-60 άτομα -φορώντας κράνη και κρατώντας καδρόνια με ελληνικές σημαίες- παρατάχθηκαν στη συμβολή των Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το μπλοκ των αστυνομικών. Μάλιστα, ανάμεσά τους, στα σημεία όπου γίνονταν οι επιθέσεις, βρισκόταν και ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής.

Δείτε στο αποκαλυπτικό βίντεο το πλάνο με τον υπόδικο βουλευτή.  

Για να μην έχει κανείς απορία για το ποιοι πραγματικά είναι, έβαψαν τους τοίχους με φασιστικά σύμβολα (στόχους και σήμα Χ.Α.) και έγραψαν τα συνθήματα «Η Δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία», «Αριστερά τέλος» κά.

Εν συνεχεία, τα άτομα με τα κράνη έφτασαν, περίπου, τα 200 και κατευθύνθηκαν στα σκαλιά πίσω από τα φυλάκια των Ευζώνων. Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι ακροδεξιές ομάδες -συνεχώς ενισχύονταν- είχαν μαζί τους μεγάλο αριθμό καπνογόνων και φωτοβολίδων. Αφού πέταξαν στα ΜΑΤ κόκκινη και λευκή μπογιά, πραγματοποίησαν τις επιθέσεις τους με καδρόνια, πέτρες, μάρμαρα που έσπασαν από τον χώρο μπροστά από τον άγνωστο Στρατιώτη και την πλατεία Συντάγματος, αλλά και άλλα αντικείμενα.

Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών απωθώντας τους προς τη Βασιλίσσης Αμαλίας. Στη συνέχεια, οι ομάδες των ακροδεξιών ανασυγκροτήθηκαν και ξεκίνησαν εκ νέου τις επιθέσεις τους, τόσο από τα σκαλιά, όσο και από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής.

Επίσης, οι ακροδεξιοί στοχοποίησαν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, τους οποίους είχαν προλάβει να φωτογραφίσουν. Αργότερα, μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επιτέθηκαν σε πέντε εξ αυτών, τραυματίζοντας στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη και έναν συνάδελφό του. Επίσης, επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Θωμά Ιακόμπι, συνδημιουργό στο ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση» αλλά και σε οπερατέρ της ΕΡΤ.

Μέχρι αργά το απόγευμα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μπροστά στη Βουλή. Τότε, οι ομάδες των ακροδεξιών διασπάστηκαν και ορισμένοι κατευθύνθηκαν μέσω της Σταδίου, στην οδό Βουκουρεστίου πραγματοποιώντας επιθέσεις στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στην Πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, η Αστυνομία απώθησε τους επιτιθέμενους στην οδό Ερμού. Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε μέχρι και το Μοναστηράκι, και ολοκληρώθηκε περίπου στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής στην Αθηνάς. Οι ακροδεξιοί, επτά εκ των οποίων συνελήφθησαν -ανάμεσά τους και ένας που είχε λάβει μέρος στον εμπρησμό του χώρου «Φαβέλα» από τη ναζιστική οργάνωση «Απέλλα» στον Πειραιά- έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ζημιές ανυπολόγιστης αξίας.

Αναλυτικά για τη δράση των Χρυσαυγιτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αλλά και τον ρόλο της νεοναζιστικής οργάνωσης, θα διαβάσετε στην εφημερίδα «Εθνος» στο φύλλο της Τρίτης 22 Ιανουαρίου.

συλλαλητήριο για τη ΜακεδονίαΧρυσή Αυγή