Ελλάδα|21.01.2019 19:03

Θεσσαλονίκη: Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι από την Νοτοπούλου για τα στρατόπεδα

Τίμος Φακαλής

Έξτρα χρηματοδότηση για την ανάπλαση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Κόδρα ζήτησαν οι δήμαρχοι Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης  αντίστοιχα από την υφυπουργό Εσωτερικών Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη διάρκεια συνάντησης μαζί της την Δευτέρα (21/01) στο Διοικητήριο. Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε τους δύο δημάρχους προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων. 

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ζήτησε από την υφυπουργό Εσωτερικών χρήματα προκειμένου να μετατρέψει το κτίριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς, στο διάστημα 1941-1944, ως χώρος φυλάκισης Ελλήνων και ξένων -Γιουγκοσλάβων, Αλβανών, Βρετανών, Πολωνών, Ρώσων, κ.ά.- αντιστασιακών, αλλά και ανύποπτων Θεσσαλονικέων σε πολιτιστικό χώρο. 

Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ανοίξει την πρόσκληση για τη χρηματοδότηση -συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ- των πρώτων έργων αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» ως Μητροπολιτικού Πάρκου, στον ομώνυμο δήμο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία τεράστια έκταση 336 στρεμμάτων, με εμβέλεια μητροπολιτική, η οποία και θα σηματοδοτήσει τη συνολική αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης.  Σε πρώτη φάση, προτεραιότητα θα δοθεί στο πράσινο, καθώς θα φυτευτούν 2.500 δέντρα ενώ όποια διατηρητέα κτίρια έχουν καταστραφεί θα αποκατασταθούν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς ζήτησε από την κ. Νοτοπούλου να εγκρίνει  χρήματα για τις μελέτες ανάπλασης του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.  
Το επόμενο διάστημα ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει στην εκπόνηση χωρικών μελετών του πρώην στρατοπέδου ενώ θα απευθύνει πρόσκληση σε μελετητές για να καταθέσουν προτάσεις ανάπλασής του αν και δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο δήμο όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο Θεοδόσης Μπακογλίδης.  

στρατόπεδο Παύλου Μελά. Κατερίνα Νοτοπούλου