Ελλάδα|22.01.2019 08:11

Ντοκουμέντο: Τα τάγματα εφόδου του συλλαλητηρίου υπό τις οδηγίες Λαγού

Newsroom

Οργανωµένο σχέδιο κατάληψης της Βουλής µε τη συµµετοχή της Χρυσής Αυγής «βλέπει» η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από τα σφοδρά επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, µε τους αρµόδιους αξιωµατικούς της ΕΛ.ΑΣ. να βάζουν στο µικροσκόπιο αρκετούς από τους συλληφθέντες.

Οι αστυνοµικοί ξεχωρίζουν την περίπτωση του 27χρονου Αλέξανδρου Τζούλιου, ο οποίος είχε συλληφθεί από την Αντιτροµοκρατική ακριβώς πριν από έναν χρόνο για την εµπρηστική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά. Ο 27χρονος κατηγορήθηκε ότι µαζί µε ακροδεξιούς «συντρόφους» του τοποθέτησαν στις 29 Αυγούστου 2017 αυτοσχέδιους εµπρηστικούς µηχανισµούς στη «Φαβέλα», προκαλώντας υλικές ζηµιές

Πλούσιο... βιογραφικό

Οι άντρες της Κρατικής Ασφάλειας ανέφεραν ότι ο 27χρονος ήταν µέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Απέλλα», ενώ ανήκε στον στενό πυρήνα της Χρυσής Αυγής, καθώς εικονίζεται σε πλήθος φωτογραφικών ντοκουµέντων, δίπλα σε πρωτοκλασάτα στελέχη του µορφώµατος, µεταξύ των οποίων και η κόρη του αρχηγού, Ουρανία Μιχαλολιάκου, ενώ συνήθιζε να είναι από τα «πρωτοπαλίκαρα» που κρατούσαν τη σηµαία της οργάνωσης στις οµιλίες των στελεχών της ΧΑ. Ο πρώην χρυσαυγίτης, ο οποίος γνωρίζει πολεµικές τέχνες, είχε απασχολήσει την κοινή γνώµη και τον Απρίλιο του 2016, όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά επιτέθηκε µε σιδερολοστό σε τηλεοπτικό συνεργείο του σταθµού «Ε».

Παρουσία καµερών και δηµοσιογράφων συµµετείχε, µάλιστα, σε µάχες σώµα µε σώµα µε άντρες των ΜΑΤ, που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τα επεισόδια. Ο εξοπλισµός του (γάντια, κράνος, λοστός) φανέρωνε την οργάνωσή του. Το «βιογραφικό» του, όµως, δεν σταµατά εδώ. Το 2015 είχε επιτεθεί στο µπλοκ αναρχικών της «Ροσινάντε», κατά τη διάρκεια πορείας αλληλεγγύης σε Τούρκους πολιτικούς κρατουµένους.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής «συνελήφθη» δίπλα σε οµάδες που κατέβηκαν να... διαδηλώσουν κρατώντας καδρόνια και σίδερα

Τότε, βρισκόταν ανάµεσα σε οµάδα ακροδεξιών που συµµετείχε σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, αποσχίστηκε από τη συγκέντρωση και συνεπλάκη µε αναρχικούς. Οι συµπλοκές είχαν καταγραφεί και πάλι από τηλεοπτικά συνεργεία και είχαν κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Στα επεισόδια της Κυριακής στο Σύνταγµα εµφανίστηκε ξανά, συµµετέχοντας στις συµπλοκές µε τα ΜΑΤ. Η Αστυνοµία κάνει λόγο για οργανωµένες οµάδες ακροδεξιών, οι οποίες αποτελούνταν συνολικά από 300 άτοµα. Αυτή η δεξαµενή ατόµων ήταν χωρισµένη σε διάφορα σηµεία έξω από τη Βουλή, ενώ εντύπωση προκάλεσε στους αστυνοµικούς η µεγάλη συµµετοχή ατόµων µικρής ηλικίας.

Ο Λαγός στα επεισόδια

Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» και τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό δίπλα σε οµάδες µε καδρόνια και σίδερα. «Ηταν οργανωµένο σχέδιο κατάληψης της Βουλής, ως γενική πρόβα, µε συµµετοχή και της Χρυσής Αυγής» δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθµό News 24/7 η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη.

Η Αστυνοµία συνέλαβε συνολικά εφτά άτοµα, ανάµεσά τους µία γυναίκα. Εκτός από τον 27χρονο, ποινικό παρελθόν είχαν ακόµα δύο άντρες. Ενας 38χρονος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2011 για επικίνδυνες σωµατικές βλάβες, και ένας 29χρονος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2009 για κλοπή και το 2018 για κατοχή µικροποσότητας ναρκωτικών. Σε βάρος και των εφτά συλληφθέντων, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες στον αρµόδιο εισαγγελέα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο κακουργήµατα και έξι πληµµελήµατα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι κατηγορούµενοι υποστηρίζουν πως όχι µόνο δεν έχουν εµπλοκή µε όσα έγιναν έξω από τη Βουλή αλλά και ότι συνελήφθησαν αρκετή ώρα µετά, σε άλλο σηµείο από αυτό των επεισοδίων και ενώ προσπαθούσαν να αποµακρυνθούν από τη συγκέντρωση εξαιτίας των χηµικών που έριχναν οι αστυνοµικοί.

συλλαλητήριο για τη ΜακεδονίαΓιάννης ΛαγόςΧρυσή Αυγή